Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect BETALOC ZOK, comprimate

Detalii prospect BETALOC ZOK, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul BETALOC ZOK, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

C07AB - BETABLOCANTI SELECTIVI

Precautii

In general, in tratamentul pacientilor hipertensivi astmatici, trebuie administrata simultan terapie cu beta2-mimetice (tablete si/sau aerosoli). Dozajul beta2-mimeticelor poate necesita ajustari cand se incepe tratamentul cu Betaloc ZOK. Riscul ca Betaloc ZOK sa interfere cu receptorii beta2 este, oricum, mai mic decat in cazul tabletelor conventionale de beta-blocanti beta1-selectivi. In timpul tratamentului cu Betaloc ZOK, riscul interferarii cu metabolismul glucidelor sau mascarii hipoglicemiei pare sa fie mai mic decat in cazul tratamentului cu tablete conventionale de beta-blocanti beta1-selectivi si mult mai mic decat in cazul beta-blocantilor non-selectivi. In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca, trebuie sa se trateze decompensarea atat inainte de, cat si in timpul tratamentului cu Betaloc ZOK. Foarte rar, o afectiune preexistenta a conducerii A-V de grad moderat, poate fi agravata (putand duce la bloc A-V). Betaloc ZOK poate agrava simptomele unor arteriopatii periferice, in principal datorita efectului sau hipotensor. Cand se prescrie Betaloc ZOK unui pacient cu feocromocitom cunoscut, trebuie administrat concomitent un alfa-blocant. Biodisponibilitatea metoprololului poate fi crescuta la pacientii cu ciroza hepatica. Daca un pacient aflat in tratament cu Betaloc ZOK urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale, acesta trebuie sa informeze anestezistul despre tratament. Trebuie sa se evite intreruperea brusca a tratamentului. Daca este posibil, metoprolol trebuie retras treptat, pe o perioada de 10 zile, in doze progresiv scazatoare. Pacientii cu afectiuni cardiace ischemice trebuie atent supravegheati in cursul opririi tratamentului cu beta-blocanti. La pacientii aflati in tratament cu beta-blocanti, socul anafilactic presupune forme mai severe.

Sarcina si alaptare

In cazurile in care este necesar, metoprolol poate fi administrat in timpul sarcinii si lactatiei. La fel ca si alti agenti antihipertensivi, beta-blocantii pot produce efecte secundare (ex: bradicardie) pentru fat, nou-nascut si sugar. Daca mama este tratata cu metoprolol in doze terapeutice, cantitatea de metoprolol ingerata prin laptele matern pare sa fie neglijabila din punct de vedere al efectului beta-blocant.

Interactiuni medicamentoase

Pacientii care primesc concomitent tratament cu agenti blocanti ai ganglionilor simpatici, alti beta-blocanti (ex: picaturi de ochi) sau inhibitori de monoaminooxidaza, trebuie tinuti sub atenta supraveghere. Daca trebuie intrerupt un tratament concomitent cu clonidina, medicatia beta-blocanta trebuie intrerupta cu cateva zile inainte de clonidina. Daca metoprolol se administreaza impreuna cu blocanti de calciu si/sau antiaritmice si, in special dupa administrarea intravenoasa de blocanti de calciu de tip verapamil, trebuie avute in vedere posibile efecte inotrop- si cronotrop-negative. Beta-blocantii pot ameliora efectele inotropnegative si dromotropnegative ale agentilor antiaritmici (de tipul chinidinei si amiodaronei). La pacientii care primesc beta-blocante, anestezicele inhalatorii amelioreaza efectele cardioinhibitoare. Substantele inductoare enzimatice sau inhibitoare enzimatice pot influenta nivelul seric al metoprololului. Concentratia plasmatica de metoprolol este scazuta de rifampicina si poate fi crescuta de cimetidina. Tratamentul concomitent cu indometacin poate scadea efectul antihipertensiv al beta-blocantilor. Cand se administreaza concomitent cu adrenalina, beta-blocantii cardioselectivi interfera mai putin decat beta-blocantii neselectivi in controlul presiunii arteriale. La pacientii diabetici, dozajul antidiabeticelor orale trebuie reajustat cand se administreaza beta-blocante. Metoprolol poate reduce clearanceul altor medicamente (ex: lignocaine).

Conditii de pastrare

A se depozita la temperatura camerei.

Supradozare

Semne si simptome: Toxicitatea prin supradozaj cu metoprolol poate duce la hipotensiune severa, bradicardie sinusala, bloc atrio-ventricular, insuficienta cardiaca, soc cardiogenic, stop cardiac, bronhospasm, alterarea constientei (pana la coma), greata, varsaturi si cianoza. Ingestia concomitenta de alcool, antihipertensive, chinidina sau barbiturice poate agrava semnele si simptomele. Primele manifestari ale supradozarii apar in 20 minute pana la 2 ore de la ingestia medicamentului. Tratament: Lavaj gastric sau provocarea de varsaturi. In prezenta hipotensiunii severe, bradicardiei si iminentei de insuficienta cardiaca, se recomanda administrarea de beta1-mimetice (ex: prenalterol) intravenos la intervale de 2-5 minute, pana cand se obtine efectul dorit. Daca nu este disponibil un beta1-stimulator, se recomanda administrarea de atropina sulfat i.v., pentru blocarea vagala. Daca nu se obtine un efect satisfacator, se pot administra agenti ca: dopamina, dobutamina, metaraminol si noradrenalina. Se mai poate administra glucagon in doze de 1-10 mg. Poate fi necesar un pacemaker. Pentru combaterea bronhospasmului, se poate administra un beta2-mimetic i.v. De retinut ca dozele necesare de antidot sunt mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate.

Compozitie

Fiecare tableta contine 47,5 mg, 95 mg si respectiv 190 mg de metoprolol succinat, corespunzator la 50 mg, 100 mg si respectiv 200 mg metoprolol tartrat.

Forma de prezentare

Tablete de 50 mg, 100 mg si 200 mg. Tablete cu eliberare controlata

Indicatii

Hipertensiune; angina pectorala; aritmii cardiace, inclusiv tahicardii supraventriculare; tratament de intretinere in infarctul miocardic; afectiuni cardiace functionale insotite de palpitatii; profilaxia migrenei.

Contraindicatii

Bloc atrio-ventricular de gradul II sau III, insuficienta cardiaca decompensata, bradicardie sinusala clinic manifesta, sindrom de sinus bolnav, soc cardiogenic, arteriopatii periferice severe. Datorita lipsei datelor clinice, metoprolol nu este indicat pacientilor cu infarct miocardic cu un ritm cardiac < 45 batai/minut, cu interval P-Q > 0,24 sec., o presiune sistolica < 100 mm Hg si/sau insuficienta cardiaca severa. Hipersensibilitatea cunoscuta la metoprolol sau derivati inruditi.

Dozaj si mod de administrare

Betaloc ZOK se administreaza o data pe zi si este preferabil sa se administreze odata cu micul dejun. Hipertensiune: uzual, 100 mg/zi administrat in priza unica. In unele cazuri, poate fi necesara cresterea dozei sau adaugarea unui alt agent antihipertensiv. Angina pectorala: 100-200 mg zilnic in priza unica. Doza poate fi crescuta in cazurile severe. Aritmii cardiace: 100-200 mg zilnic in priza unica. Daca este necesar, doza poate fi crescuta.

Reactii adverse

Sistem nervos central: ocazional oboseala, ameteala, cefalee. Rareori parestezie, crampe musculare.

Incompatibilitati

Nu se cunosc.

BETALOC ZOK, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.