Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect CAPTOPRIL, comprimate

Detalii prospect CAPTOPRIL, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CAPTOPRIL, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

C02EA - INHIBITORI AI ENZIMEI DE CONVERSIE

Precautii

Se recomanda prudenta in stabilirea dozei si administrarea Captoprilului la pacientii cu insuficienta renala (indeosebi la varstnici), insuficienta cardiaca sau boli de colagen (vezi Reactii adverse).

Actiune terapeutica

Captoprilul este un antihipertensiv ce actioneaza prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei. Captopril produce vasodilatatie, scade nivelul angiotensinei II si al aldosteronului, mareste fluxul sanguin renal, influenteaza putin functia inimii (crestere usoara a debitului cardiac, tahicardie slaba) si nu modifica circulatia coronariana si cerebrala. In insuficienta cardiaca micsoreaza sarcina inimii, usurandu-i functia de pompa.

Dozaj, mod de administrare

Captopril-comprimate se administreaza oral, in doza individualizata, functie de starea de sanatate si reactivitatea pacientului. In hipertensiunea arteriala usoara si moderata - initial cate 12,5 mg de 2 ori/zi, crescand doza la intervale de 2-4 saptamani pana la 25 mg de 2 ori/zi sau la nevoie, 50 mg de 2 ori/zi. In hipertensiunea grava doza poate fi crescuta ca mai sus, pana la cel mult 50 mg de 3 ori/zi, asociindu-se cu diuretice, blocante ale canalelor de calciu sau cu alte antihipertensive. In insuficienta cardiaca congestiva - cazuri grave, rebele la digitalice si diuretice - Captoprilul se asociaza cu acestea, initial cate 6,25 mg-12,5 mg de 3 ori/zi, crescand doza la intervale de 2-4 saptamani pana la 25 mg de 2 ori/zi sau la nevoie, 50 mg de 2 ori/zi. Produsul Captopril se recomanda a fi administrat in cura continua sau intermitenta de lunga durata: 9-30 de luni, asigurandu-se o buna calitate a vietii pacientului, cu integrare corespunzatoare in viata sociala.

Interactiuni medicamentoase

Captoprilul nu se asociaza cu: diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid), heparina, saruri de potasiu sau litiu - risc de hiperpotasemie, respectiv hiperlitemie; imunodepresive - risc de leucopenie; alopurinol, procainamida - risc crescut de neutropenie. Se va avea in vedere ca la administrarea concomitenta de: neuroleptice - exista riscul de hipotensiune ortostatica (efect aditiv); diuretice si vasodilatatoare, creste efectul hipotensiv al captoprilului; indometacin si alte AINS, scade eficienta captoprilului; probenecid, eliminarea Captoprilului este incetinita.

Conditii de pastrare

La loc uscat, 15 - 25 grade Celsius, ferit de lumina, in ambalajul original.

Compozitie

1 comprimat contine 25 mg sau 50 mg captopril.

Forma de prezentare

Cutii continand 30 comprimate (3 blistere a cate 10 buc.).

Indicatii

Hipertensiune arteriala - in toate stadiile, insuficienta cardiaca congestiva.

Contraindicatii

Hipersensibilitate fata de Captopril; afectiuni renale; stenoza aortica si/sau mitrala; cardiopatie hipertrofica; hiperaldosteronism primar; perioada de sarcina sau alaptare.

Reactii adverse

Ocazional: prurit, eritem cutanat, urticarie, tulburari ale senzatiei gustative, afte bucale, greutate epigastrica. Rareori: edem angioneurotic, limfadenopatie, fotosensibilizare, tuse, bronhospasm, cresterea enzimelor hepatice, hepatita, icter colestatic. Relativ rar: reactii hipotensive (prima doza poate provoca hipotensiune marcata favorizata de deficit hidrosalin, mai ales in ortostatism: se intrerupe temporar medicatia diuretica la inceperea tratamentului cu o doza mica de Captopril, administrata sub stricta supraveghere. La bolnavii renali pot aparea: proteinurie, cresteri ale ureii si creatininei serice si hiperpotasemie, motiv pentru care se controleaza periodic functia renala. Bolile renale, colagenozele si administrarea concomitenta de imunodepresanti, alopurinol, procainamida, pot favoriza (relativ rar) dezvoltarea unor neutropenii, anemii si trombocitopenii toxice.

CAPTOPRIL, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.