Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect DIAPREL, comprimate

Detalii prospect DIAPREL, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul DIAPREL, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

A10BB - SULFONAMIDE

Precautii particulare

Utilizarea Diaprelului nu implica renuntarea la respectarea regimului hipocaloric si/sau hipoglucidic. Controalele biologice obisnuite la diabetici (glicemia à jeun si postprandiala, glicozuria pentru 24 ore) trebuie efectuate cu regularitate. In caz de interventie chirurgicala sau alte cauze de decompensare a diabetului, trebuie intrevazuta posibilitatea apelarii la insulina.

Interactiuni medicamentoase

Medicamente care provoaca hipoglicemii: alte hipoglicemiante, insuline. Medicamente care potenteaza efectul hipoglicemiant al Diaprelului: miconazol, antiinflamatoare nesteroidiene, sulfamide antibacteriene, cumarinice, IMAO, beta-blocanti, diazepam, tetraciclina, maleat de perhexilina, cloramfenicol, clofibrat. Ingestia de alcool etilic poate, de asemenea, sa potenteze efectul hipoglicemiant. Barbituricele pot reduce activitatea hipoglicemianta a Diaprel, si alte produse (corticoizi, salidiuretice, estroprogestative) sunt susceptibile de a modifica echilibrul glicemic, in sensul unei hiperglicemii.

Prezentare si compozitie

Cutie cu 30 comprimate divizibile a 80 mg gliclazid (DCI).

Proprietati

Diaprelul este o sulfamida hipoglicemianta care poseda o dubla polaritate de actiune: proprietatile metabolice insotesc proprietatile hemovasculare originale. Proprietati metabolice: Diaprelul este insulinosecretor si potenteaza efectul insulinosecretor al glucozei. El creste raspunsul pancreatic, stimuland celulele beta ale pancreasului si determina un raspuns insulinic precoce, la ingestia alimentara. In plus, Diaprelul amelioreaza actiunea insulinei la nivelul ficatului si muschiului.

Posologie si mod de administrare

In toate formele de diabet neechilibrate prin regimul prescris. In majoritatea cazurilor, posologia este de 2 comprimate (160 mg) pe zi, in doua prize (dimineata si seara) in timpul meselor. In formele usoare, posologia este de 1 comprimat (80 mg) pe zi, in cazurile mai severe, doza poate fi crescuta pana la 4 comprimate (320 mg) pe zi, in doua prize. Prescriptia poate fi progresiva si prudenta: in primele zile ale tratamentului, se va supraveghea glicemia à jeun, post-prandiala si glicozuria pentru 24 ore.

Efecte secundare

O eruptie cutanata benigna sau un prurit moderat poate surveni in mod exceptional la pacientii cu intoleranta la sulfoniluree. Ca si alte produse din aceasta grupa terapeutica, actiunea hipoglicemianta poate sa potenteze administrarea simultana a altor medicamente: anticoagulante, cumarinice, fenilbutazona si derivati, salicilati, beta-blocanti, probenecid, sulfamide antibacteriene de lunga durata. Accidente toxice sanguine nu au fost relatate pana in prezent, dar pot fi intalnite ca si in cazul altor sulfamide. Manifestarile hipoglicemiante sunt exceptionale si nu s-a semnalat nici un caz de coma.

Indicatii

Diaprelul se adreseaza diabeticilor care necesita tratament antidiabetic oral: diabet non-acidocetozic, non-insulinodependent al adultului si al varstnicului, daca regimul prescris nu este suficient pentru a restabili echilibrul glucidic.

Contraindicatii

Diabet infantil, diabet juvenil; cetoza grava, acidoza; precoma si coma diabetica; insuficienta renala severa; insuficienta hepatica grava; antecedente alergice cunoscute sulfamidelor; asocierea cu miconazol (cale orala si injectabila); sarcina si alaptare.

DIAPREL, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.