Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect MAPROLU 50, comprimate filmate

Detalii prospect MAPROLU 50, comprimate filmate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul MAPROLU 50, comprimate filmate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

N06AC - DERIVATI TETRACICLICI

Interactiuni cu alte medicamente

Consultati medicul dvs., daca folositi in acelasi timp si alte medicamente cu cel de fata. Medicul dvs. va poate recomanda daca in aceste conditii pot aparea reactii adverse sau daca trebuie luate masuri deosebite, de ex. stabilirea unei noi doze din acest medicament. Urmatoarele interactiuni intre medicamentul de fata si alte preparate trebuie luate in considerare. Maprotilina poate micsora sau chiar anula actiunea unor preparate hipotensoare ca guanetidina si betanidina. De aceea in timpul tratamentului cu Maprolu 50 trebuie prescrise medicamente hipotensoare cu alt tip de actiune. Maprotilina poate potenta actiunea anticolinergicelor sau a simpatomimeticelor. Actiunea substantelor sedative centrale poate fi potentata. La pacienti cu hipertiroidism sau la cei care fac tratament cu preparate de tiroida pot aparea efectele cardiovasculare potentate. La tratamentul concomitent cu preparate de fenotiazina cat si prin reducerea brusca a benzodiazepinelor apare riscul crizelor convulsive. Barbituricele pot scadea concentratia maprotilinei in ser. Neurolepticele si metilfenidatul ridica concentratia maprotilinei in ser. Cimetidina mareste actiunea maprotilinei, de aceea este necesara adaptarea dozei de maprotilin. La schimbarea tratamentului de la IMAO la maprotilin, trebuie facuta o pauza de tratament de cel putin 14 zile. Maprotilina micsoreaza toleranta fata de alcool.

Indicatii terapeutice

In boli depresive.

Mod de administrare

Doza este dependenta de gravitatea sindromului depresiv si este in functie de reactivitatea pacientului la maprotilin si se stabileste de medic. Daca nu este altfel indicat, atunci doza zilnica este intre 25-75 mg. Aceasta doza poate fi administrata in doza unica sau in trei reprize (corespunzator 1/2 - 1 1/2 comprimate filmate sau de trei ori 1/2 comprimat filmat de Maprolu 50). Doza maxima pe zi la pacienti in ambulator este de 150 mg, iar la pacientii internati de 225 mg. Doza initiala poate fi dependenta de efectul clinic si de toleranta, dupa doua saptamani se poate mari treptat zilnic doza cu 25 mg. La pacienti in varsta, tratamentul de inceput se realizeaza cu 25 mg (odata 1/2 de comprimat filmat de Maprolu 50). Dupa doua saptamani se poate majora doza zilnica treptat cu 25 mg. Dupa disparitia sindromului depresiv, se reduce doza de intretinere treptat la 25 mg (1/2 comprimat filmat de Maprolu 50, doza unica). Maprolu 50 se administreaza independent de mese cu putin lichid, inghitind comprimatul. Durata tratamentului depinde de reactivitatea pacientului si evolutia bolii. Medicamentul nu trebuie utilizat dupa data de expirare.

Substanta activa

Maprotilin clorhidrat.

Compozitie

Un comprimat filmat secabil contine 50 mg maprotilin clorhidrat, fosfat de calciu, hidroxipropilmetilceluloza, lactoza, stearat de magneziu, polietilenglicol, acid stearic, talc, colorant E 171.

Precautie in conducere auto

Maprolu 50 poate influenta reactivitatea chiar si la doze uzuale, astfel ca participarea la traficul rutier sau utilizarea de masini este periclitata. Acest lucru se accentueaza in cazul asocierii cu alcool.

Forma de prezentare

Ambalaje originale cu 20 N1, 50 N2 si 100 N3 comprimate filmate de Maprolu 50. Ambalaje colective. Pentru injumatatirea comprimatului se pune acesta pe un suport dur cu santul median in sus, se apasa cu degetul mare pe taietura. Astfel obtineti impartirea comprimatului.

Contraindicatii

Contraindicatiile reprezinta afectiuni sau situatii in care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeaza numai dupa o prealabila analiza medicala complexa, deoarece in acest caz efectul benefic nu este intr-o relatie favorabila fata de efectul negativ al acestora. In aceste conditii, medicul trebuie sa fie corect si complet informat despre imbolnavirile anterioare, boli asociate cu tratament concomitent cat si conditiile si obiceiurile ce individualizeaza cazurile.

Reactii adverse

Efectele adverse care sunt legate de utilizarea temporara a maprotilinei, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt mentionate mai jos: la inceputul tratamentului pot sa apara oboseala, somnolenta, uscaciunea gurii, constipatie, tulburari de acomodare (vedere incetosata), excretie intarziata, retentie urinara, ameteli, neliniste, agitatie. Pot aparea de asemenea eruptii cutanate alergice, exanteme, urticarii, in cazuri izolate vasculita cutanata. Medicul trebuie sa decida continuarea tratamentului in cazul aparitiei acestor efecte adverse. La doze terapeutice apar mai rar scaderi ale tensiunii arteriale, tahicardie, aritmie, crize acute de glaucom, transpiratii excesive, febra medicamentoasa, edeme cat si schimbari trecatoare ale undei T pe EKG, tulburari de conductibilitate ale excitatiei si miscari necontrolate, tremor. La bolnavii cardiaci si persoane in varsta, in special in cazul unei terapii de durata cu doze mari de maprotilin, trebuie supravegheata functia cardiaca, urmarita si prin inregistrari EKG. Pacientii cu predispozitie spre scaderea tensiunii arteriale in functie de postura (hipotensiune ortostatica), necesita un control sistematic al evolutiei tensiunii arteriale. Crize convulsive s-au observat in timpul tratamentului cu maprotilin la persoane cu si fara epilepsie in antecedente. In cazul predispozitiei pentru convulsii (epilepsie, transformari organice cerebrale), se va urmari administrarea concomitenta de preparate anticonvulsivante, in cazul dozelor mari de maprotilin. In cazuri izolate s-au putut observa manifestari alergice alveolare (alveolita alergica) cu si fara cresterea eozinofilelor. In cazuri rare pot aparea modificari ale tabloului sanguin (leucopenie, agranulocitoza). De aceea pacientii la care apar fenomene gripale, ca febra, inflamatia gingiei si a mucoasei bucale, a fundului de gat, se vor adresa de urgenta medicului pentru control sanguin. Exista rapoarte despre inflamatii ale ficatului (hepatitis), cu si fara icter. Efectul de potentare a capacitatii creative poate aparea inaintea celui de imbunatatire a dispozitiei.

MAPROLU 50, comprimate filmate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.