Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect NITROFURANTOIN, comprimate

Detalii prospect NITROFURANTOIN, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul NITROFURANTOIN, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

G04AC - DERIVATI DE NITROFURAN

Prezentare farmaceutica

Comprimate enterosolubile continand nitrofurantoina 100 mg (flac. cu 30 buc.).

Actiune terapeutica

Antibacterian cu spectru larg, realizeaza in urina concentratii bacteriostatice sau bactericide pentru mare parte din germenii infectiilor urinare; sunt sensibili majoritatea colibacililor si alti bacili coliformi, parte din tulpinile de Klebsiella-Aerobacter, stafilococul auriu si enterococul; rezistenta se dezvolta rar. Dupa administrarea orala realizeaza concentratii eficace numai in urina.

Mod de administrare

Adulti: in infectiile acute 1/2-1 comprimat (50 sau 100 mg de 4 ori/zi, la mese), 1-2 saptamani; pentru profilaxie 1/2-1 comprimat in fiecare seara, timp indelungat. Copii (mai mari de 1 an): 4-5 mg/kg corp si zi in 4 prize, in infectiile acute; 2,5 mg/kg corp si zi in infectiile cronice.

Indicatii

Infectii urinare acute - bacteriurie vezicala, pielonefrita, profilaxia de durata a infectiilor urinare recurente (dupa ce urina a fost sterilizata printr-un chimioterapic eficace).

Contraindicatii

Alergie la nitrofurantoina, deficit de G-6-PD, oligurie, anurie, insuficienta renala avansata (clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut); prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, se evita in ultima perioada a sarcinii, la nou-nascuti si sugari (poate provoca hemoliza si culoarea galbena a dintilor); prudenta la debilitati, in insuficienta renala usoara (doze mai mici), in prezenta dezechilibrului electrolitic si la diabetici; tratamentul se intrerupe daca apar parestezii sau reactii pulmonare. Nu se asociaza cu acid nalidixic (antagonism).

Reactii adverse

Uneori greata, voma, diaree, colici abdominale, eruptii cutanate, edem angioneurotic, reactii antifilactoide, febra, infiltratii pulmonare alergice, cefalee, ameteli, nistagmus, somnolenta, dureri musculare; rareori parestezii, polinevrite (mai ales la bolnavi cu insuficienta renala, diabet, hipovitaminoza B, dezechilibru electrolitic, debilitate marcata), anemie megaloblastica, anemie hemolitica (la cei cu deficit de glucoza-6-fosfat-dihidrogenaza), leucopenie, parotidita, hepatita, icter colestatic, fibroza pulmonara, sindrom lupoid.

NITROFURANTOIN, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.