Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect RYTMONORM, fiole

Detalii prospect RYTMONORM, fiole

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul RYTMONORM, fiole au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

C01BC - ANTIARITMICE CLASA IC

Precautii

Sub tratamentul cu propafenona se poate modifica unda de pacing si cea de sensing ale stimulatorului cardiac. Functia stimulatorului cardiac trebuie testata si daca este cazul, reprogramata. In caz de utilizare necorespunzatoare, acest medicament poate modifica capacitatea de reactie astfel incat este periclitata participarea la circulatia stradala sau utilizarea masinilor. Aceasta este valabil mai ales in cazul interactiunii cu alcoolul.

Sarcina si alaptare

In timpul sarcinii, mai ales in primele trei luni si in timpul alaptarii, propafenona nu trebuie administrata decat sub indicatia stricta a medicului.

Actiune terapeutica

: Rytmonorm este catalogat dupa clasificarea Vaughan Williams ca fiind un agent antiaritmic de clasa Ic. Totusi, proprietatile sale electrofiziologice il plaseaza concomitent in cateva clase, cum ar fi: II, III si IV. Efectul sau principal consta in determinarea unei reduceri dependente de doza a vitezei potentialului de actiune si a amplitudinii potentialului de actiune ca si o prelungire a perioadei refrectare efective. Aceste actiuni se datoreaza proprietatii Rytmonorm de blocare a canalelor rapide de sodiu. Pe langa actiunea sa clasica - blocanta a canalelor de sodiu, Rytmonorm prezinta si un important efect beta-blocant datorat similitudinilor sale structurale cu propranololul. Acest efect determina eficacitatea sa deosebita in suprimarea aritmiilor declansate prin stimulare adrenergica. Deasemeni, Rytmonorm prezinta si o slaba actiune de tip clasa IV (blocanta a canalelor de calciu). Numeroase teste clinice demonstreaza eficacitatea si nivelul redus al reactiilor adverse al Rytmonorm in tratamentul tuturor tipurilor de aritmii cardiace dar in special al celor supraventriculare.

Efecte secundare si reactii adverse

Ocazional, mai ales la doze initiale ridicate, pot aparea tulburari gastrointestinale (inapetenta, senzatie de satietate, greata, voma, gust amar, senzatie de amorteala in gura), uscaciunea gurii, constipatie, ca si parestezii, tulburari de vedere, senzatie de ameteala si, foarte rar, oboseala, dureri de cap, senzatie de neliniste, cosmaruri, tulburari de somn, tulburari psihice cu anxietate si confuzie, ca si simptome extrapiramidale - in special dupa o doza initiala crescuta. La supradozare s-au observat, foarte rar, fenomene spastice. In cazuri rare pot aparea fenomene alergice cutanate, ca eritem cutanat, prurit, exantem sau urticarie; aceste manifestari alergice dispar dupa intreruperea tratamentului. Indeosebi la varstnici pot aparea tulburari ale reglarii circulatorii, cu tendinta la hipotensiune, ce apar in ortostatism sau sindrom de ortostaza. Aceste fenomene dispar complet dupa scaderea dozei sau dupa intreruperea tratamentului. S-au comunicat: tulburari ale vederii, oboseala, senzatie de ameteala, hipotensiune ortostatica, fenomene ce pot reduce capacitatea de reactie, astfel incat este periclitata capacitatea de a sofa sau de a participa la circulatia stradala. Efecte secundare mai rare: bradicardie, bloc SA, bloc AV, tulburari ale excitabilitatii (ca bloc SA, AV sau intraventricular) - ce impun tratament cu atropina, orciprenalina, si tulburari de conducere intraventriculare - ce pot impune ca masuri intreruperea tratamentului si, daca este cazul, electroterapie). Are efecte deprimante asupra excitabilitatii si contractilitatii miocardice ce pot deveni manifeste la un miocard cu leziuni preexistente. Administrarea de Rytmonorm poate agrava o insuficienta cardiaca preexistenta. Rareori poate aparea, ca o consecinta a tratamentului cu Rytmonorm, o accelerare a ritmului cardiac si, extrem de rar, fibrilatie si flutter ventricular. Ca o complicatie extrem de rara a tratamentului s-a semnalat colestaza prin mecanism de tip hiperergic - alergic. Fenomenul este independent de doza si dispare complet la intreruperea tratamentului. In cazuri singulare se descrie o crestere a anticorpilor antinucleari si un sindrom lupus eritematos. In cazuri foarte rare s-a observat scaderea numarului de leucocite, granulocite sau trombocite, modificari reversibile dupa intreruperea tratamentului. Au fost semnalate cazuri rare de agranulocitoza. La doze mari poate aparea o diminuare a libidoului si o reducere a numarului de spermatozoizi. Aceste fenomene au disparut dupa intreruperea tratamentului. Deoarece tratamentul cu Rytmonorm poate fi important pentru viata, datorita acestei reactii adverse, Rytmonorm nu poate fi administrat fara avizul medicului.

Indicatii

Tahiaritmii supraventriculare simptomatice si care necesita tratament, de exemplu: tahicardii AV si jonctionale, tahicardii supraventriculare in sindromul WPW sau fibrilatia atriala paroxistica. Tahiaritmii ventriculare simptomatice severe, in cazul in care medicul apreciaza ca acestea pericliteaza viata.

Contraindicatii

Propafenona nu trebuie administrata in: insuficienta cardiaca manifesta, soc cardiogen (cu exceptia celui produs de aritmie), bradicardie grava simptomatica; in primele 3 luni dupa infarctul de miocard sau in caz de insuficienta contractila (FEVS < 35%), cu exceptia pacientilor cu tulburari de ritm ventriculare amenintatoare de viata; tulburari de conducere sinoatriale, atrioventriculare si intraventriculare de grad inalt; boala nodului sinusal, hipotensiune arteriala severa; tulburari electrolitice manifeste (ex. tulburari ale metabolismului potasic); boli pulmonare obstructive grave; miastenia gravis; hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa propafenona.

RYTMONORM, fiole

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.