Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect SIRDALUD, comprimate

Detalii prospect SIRDALUD, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul SIRDALUD, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

M03BX - ALTE PREPARATE CU ACTIUNE CENTRALA

Precautii

La pacientii cu functie renala sau hepatica afectata, doza trebuie adaptata nevoilor individuale. A nu se lasa la indemana copiilor!

Sarcina si alaptare

Sirdalud-ul nu are efecte teratogene la animale, dar siguranta utilizarii lui in sarcina nu a fost inca stabilita. Experienta utilizarii medicamentului la copii este inca limitata, iar siguranta administrarii lui la sugari alimentati natural si pentru mame nu este cunoscuta.

Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini

Pacientii care prezinta somnolenta la inceputul tratamentului nu trebuie sa indeplineasca activitati care necesita concentrare si atentie, ex. conducerea de autovehicule sau manevrarea de utilaje.

Actiune terapeutica

Tratamentul spasmelor musculare si al spasticitatii.

Interactiuni

Folosirea concomitenta a Sirdalud-ului cu antihipertensive, inclusiv diuretice, poate provoca ocazional hipotensiune si bradicardie. Alcoolul si sedativele pot potenta actiunea sedativa a Sirdalud-ului.

Supradozare

Experientele de pana acum se limiteaza la un singur caz, un adult care a ingerat 400 mg Sirdalud. Restabilirea s-a petrecut fara dificultati. Simptome: greata, varsaturi, hipotensiune, ameteli, mioza, insuficienta respiratorie, coma. Tratament: lavaj gastric urmat de administrarea de carbune activat si diureza fortata. Masuri de sustinere a sistemelor cardiovascular si respirator. Nu se cunoaste un antidot specific.

Farmacocinetica

Tizanidina se absoarbe rapid si aproape complet din comprimatele de Sirdalud. Concentratiile maxime in plasma sunt atinse in interval de 1-2 ore. Metabolizarea este in mare masura hepatica. Metabolitii nu au activitate semnificativa. Atat substanta de baza, cat si metabolitii se elimina in principal prin rinichi (circa 70%). Timpul de injumatatire este de 3-5 ore. Legarea de proteinele plasmatice este scazuta (30%). Ingerarea concomitenta de alimente nu influenteaza profilul farmacocinetic al comprimatelor Sirdalud.

Compozitie

Substanta activa: tizanidina clorhidrat.

Forma de prezentare

Cutii cu 30 comprimate (cu doua crestaturi in cruce) continand 4 mg tizanidina clorhidrat.

Dozare

Ameliorarea spasmelor musculare dureroase: Se administreaza 2 pana la 4 mg de trei ori pe zi. In cazuri grave, o doza suplimentara de 2 pana la 4 mg se poate administra seara. Spasticitatea datorata afectiunilor neurologice: Dozele se vor adapta nevoilor fiecarui pacient. Doza zilnica initiala nu trebuie sa depaseasca 6 mg, divizata in trei prize. Poate fi crescuta gradat, de 2 ori sau o data pe saptamana, cu cate 2 pana la 4 mg. Raspunsul terapeutic optim se obtine in general cu o doza zilnica de 12-24 mg, administrata in 3 sau 4 prize la intervale egale. Nu trebuie depasita doza zilnica de 36 mg.

Indicatii

Spasme musculare dureroase: asociate cu tulburari statice si functionale ale coloanei vertebrale (sindroame cervicale si lombare); dupa interventii chirurgicale, ex. hernie de disc sau osteoartrita a soldului. Spasticitate datorata unor afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla, mielopatie cronica, boli degenerative ale maduvei spinarii, accidente cerebrovasculare si paralizie cerebrala.

Contraindicatii

Nu se cunosc.

Reactii adverse

in doze mici, asa cum se recomanda pentru ameliorarea spasmelor musculare dureroase, efectele secundare sunt rare si de obicei blande si trecatoare. Ele includ somnolenta, oboseala, ameteli, uscaciunea gurii, greata si o usoara reducere a presiunii sanguine. In doze mai mari, cum sunt cele recomandate in spasticitate, efectele secundare mentionate mai sus sunt mai frecvente si mai pronuntate, dar rareori atat de grave incat sa faca necesara intreruperea tratamentului. In plus, pot aparea slabiciune musculara si insomnie si s-au observat cazuri de hipotensiune si bradicardie. La cativa pacienti s-au inregistrat cresteri trecatoare ale transaminazelor in ser.

Farmacodinamica

Sirdalud-ul este un relaxant al muschilor scheletici, cu actiune centrala. Locul principal de actiune este maduva spinarii. Inhiba de preferinta mecanismele polisinaptice responsabile pentru tonusul muscular excesiv, in special reducand eliberarea aminoacizilor excitatori la nivel interneural. Medicamentul nu afecteaza transmisia neuromusculara. Sirdalud-ul este bine tolerat si eficient atat impotriva spasmelor musculare acute si dureroase, cat si impotriva spasticitatii cronice de origine spinala si cerebrala. Reduce rezistenta la miscarile pasive, inlatura spasmele si clonusul si amelioreaza tonusul voluntar.

SIRDALUD, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.