Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect CIMEHEXAL, comprimate filmate

Detalii prospect CIMEHEXAL, comprimate filmate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CIMEHEXAL, comprimate filmate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

A02BA - ANTAGONISTI AI RECEPTORILOR H2

Indicatii terapeutice

In tratamentul afectiunilor tractului gastroduodenal, la care este necesara diminuarea secretiei gastrice, ex.: ulcer duodenal (ulcus duodeni), ulcer gastric (ulcus ventriculi), ulcere aparute dupa operatii (recidivulcera dupa operatii, de ex. ulcus pepticum jejuni); tratament profilactic (profilaxia recidivelor) al ulcerelor duodenale cat si ulcerelor de anastomoze la eventuala aciditate reziduala. Profilaxia recidivelor se restrange la pacienti cu ulcere duodenale recidivante si acelora care prezinta risc marit la operatii (vezi indicatii privind dozarea); profilaxia afectiunilor datorate medicamentelor (ulcere, eroziuni) pe tractul gastrointestinal superior la pacienti cu ulcer in anamneza, la care este absolut necesar un tratament cu medicamente ce afecteaza mucoasa stomacala (de ex. acid acetilosalicilic, antireumatice nesteroidiene cat si combinatiile lor cu corticosteroizi); profilaxia sindromului de aspirare acida (Mendelson-Syndrom) in cazul de interventii chirurgicale esofagita peptica de reflux (inflamatii, care se realizeaza prin reintoarcerea sucului gastric din stomac in esofag); profilaxia esofagitelor peptice de reflux; sindrom Zollinger-Ellison; continuarea tratamentului injectabil cu cimetidina pentru prevenirea afectiunilor mucoasei tractului superior gastrointestinal cauzate de stres si pentru tratament adjuvant in cazuri de hemoragii si eroziuni sau ulcere gastrice si/sau intestinale.

Sarcina si alaptare

In timpul sarcinii se administreaza cimetidina numai in cazul unei indicatii foarte severe. Alaptarea in timpul tratametului trebuie evitata, deoarece cimetidina trece in laptele matern si poate provoca efecte nedorite la sugari.

Mod de administrare

Cimehexal 200 comprimate filmate se iau nemestecate cu putin lichid. Medicamentul sa nu fie utilizat dupa termenul de expirare prevazut pe ambalaj. Medicamentul sa fie pastrat ferit de copii.

Substanta activa

Cimetidina

Pecautii

In cazuri de afectiuni gastroduodenale usoare, de ex. hiperkinezie gastrica nu este indicat Cimehexal 200. In special inaintea tratamentului de ulcer gastric (ulcus ventriculi) trebuie luate masuri de a verifica eventuala existenta a unei leziuni maligne.

Participarea la traficul rutier sau utilizarea masinii

Posibilitatea si siguranta de a conduce masini poate fi micsorata daca in timpul administrarii cimetidinei apar efecte adverse, care se adreseaza sistemului nervos central, in special, daca in acest timp se mai administreaza medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos central. Cimetidina potenteaza efectul alcoolului.

Dozele

la copii si la tineri la pubertate: In general nu este indicat un tratament cu Cimehexal 200 la aceasta grupa de pacienti. Utilizarea se va restrange la indicatie stricta si tratament scurt. Doza zilnica este de 15-30 mg cimetidina pe kg corp maxim fiind de 1600 mg pe zi repartizata in 4 doze.

Indicatie de dozare

Pentru pacienti cu functie renala redusa: Corespunzator experientelor clinice se recomanda adaptarea dozei in functie fata de clearance de creatinina. In functie de valoarea de creatinina serica se recomanda urmatoarele doze de cimetidina:

Interactiuni

Actiunea unor medicamente poate fi influentata de alte produse prin utilizarea concomitenta. De aceea consultati medicul dvs., daca folositi in acelasi timp si alte medicamente cu cel de fata. Medicul dvs. va poate recomanda daca in aceste conditii pot aparea reactii adverse sau daca trebuie luate masuri deosebite, de ex. stabilirea unei noi doze din acest medicament.Trebuie luate in considerare urmatoarele interactiuni intre medicamentul de fata si alte preparate: Cimetidina poate influenta metabolismul medicamentelor care sunt metabolizate de aceasta enzima la nivelul ficatului datorita combinarii cu citrocrom P 450. In cazul tratamentului concomitent cu cimetidina si astfel de medicamente se poate amplifica actiunea lor, respectiv se poate prelungi. Aceasta necesita o supraveghere a pacientilor si pentru efectele adverse ale acestor preparate. In general se micsoreaza doza medicamentului care se administreaza cu cimetidina, iar la intrerupere se revine la doza initiala. Absorbtia (resorbtia) medicamentelor folosite concomitent poate fi influentata datorita cimetidinei. Trebuie avut in vedere ca sub influenta administrarii de cimetidina este potentat efectul alcoolului. Un ansamblu de efecte adverse cu importanta clinica mai rara, dar posibila (in special la persoane in varsta sau la pacienti cu mai multe boli, cu functii organice reduse) este cuprins in tabelul urmator:

Supradozare

: Despre utilizarea de pana la 20 g cimetidina s-a relatat deseori. Afara de depresii respiratorii si cianoza buzelor nu s-au inregistrat alte manifestari. In functie de gravitatea depresiei respiratorii este necesara o respiratie asistata. Pentru indepartarea cimetidinei neresorbite se recomanda o spalatura stomacala.

Compozitie

Un comprimat filmat contine 200 mg cimetidina; glicerol; hipromelose; macrogol 6.000; stearat de magneziu; natriulaurisulfat; polividon; poli (O-carboximetil) amidon; sodiu; coloranti E171, E172.

Forma de prezentare

Ambalaje originale cu 20, 50 si 100 comprimate filmate. Ambalaje clinice.

Reactii adverse

Efectele adverse care sunt legate de utilizarea temporara a acestei substante active, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt mentionate in continuare: In timpul tratamentului cu cimetidina pot aparea efecte adverse pasagere ca diaree, dureri articulare si musculare, edeme, ameteli sau mancarimi. In cazuri mai rare s-au semnalat eruptii cutanate, uneori de natura mai grava. In cazuri foarte rare s-a semnalat o accentuare a caderii parului. In general nu trebuie intrerupt tratamentul pentru aceasta. Cazurile izolate in care apare o marire a valorilor plasmatice de creatinina si transaminazele serice sunt putine si se normalizeaza prin continuarea tratamentului cu cimetidina. In unele cazuri, s-a observat o usoara inflamare pasagera a glandelor mamare la barbati (ginecomastie reversibila), in special in cazul unui tratament de durata si cu doze mai mari (ex.: la sindromul Zollinger-Ellison). In timpul tratamentului cu cimetidina s-au mai semnalat in unele cazuri dereglari in comportamentul sexual, de ex. dereglari de potenta, care in general dispar dupa intreruperea preparatului. Legatura cauzala intre utilizarea de cimetidina si aceste fenomene nu a putut fi dovedita pana in prezent. In special la persoane in varsta sau la persoane foarte bolnave cu functie hepatica si renala redusa s-au descris in unele cazuri stari de confuzie si neliniste, dureri de cap, dereglari de somn, imagini duble, halucinatii si spasme musculare (mioclonie), care dispar in general in 24 de ore dupa intreruperea tratamentului. In cazuri extreme s-a relatat despre depresii si dereglari de simt ale extremitatilor (polineuropatii), care dispar si ele. In timpul administrarii de cimetidina au fost observate si reactii adverse hematologice (leucopenie, in cazuri rare agranulocitoza, trombocitopenie, pancitopenie, anemie aplastica); de asemenea s-a mai semnalat senzatie de voma, greata si dureri gastrice. Ca reactie a unei hipersensibilitati pot aparea in cazuri rare febra, dereglari de eliminare a bilei (colestaza interhepatica, semn exterior: icter), imflamatia ficatului (hepatitis), inflamatii ale pancreasului (pancreatitis) si ale rinichilor (nefritis interstitialis), care dispar dupa intreruperea terapiei cu cimetidina; in cazuri rare s-a semnalat la terapia cu blocanti de receptori H2 o modificare de ritm cardiac (bradicardie, tahicardie) si deranjamente de conductibilitate.

CIMEHEXAL, comprimate filmate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.