Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect OMEZ, capsule

Detalii prospect OMEZ, capsule

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul OMEZ, capsule au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

A02BC - INHIBITORI AI POMPEI PROTONICE

Interactiuni cu alte medicamente

Actiunea Omeprazol-ului determina cresterea concentratiilor de diazepam, fenitoina, warfarina si digoxin. Reduce absorbtia fierului, a ampicilinei si a ketoconazolului. Administrarea impreuna cu alimentele intarzie absorbtia, dar nu si biodisponibilitatea.

Precautii

Nu va fi utilizat in afectiuni gastrice maligne. Terapia de durata va fi strict monitorizata. Nu este recomandat copiilor.

Actiune terapeutica

Este un inhibitor al pompei de protoni din gastrocite. Omeprazol-ul este un derivat benzimidazolic substituit care actioneaza in faza finala a producerii de acid, si deci controleaza aciditatea intragastrica, indiferent de stimuli. Inhiba puternic secretia gastrica acida bazala si stimulata. Astfel, este un medicament antisecretor foarte eficace pentru vindecarea ulcerului gastro-duodenal, al esofagitei erozive si pentru reducerea secretiei gastrice acide la pacientii cu sindrom Zollinger-Ellison.

Conditii de pastrare

Se va face la loc racoros, uscat si intunecat.

Compozitie

Fiecare capsula cu cedare lenta contine: Omeprazol 20 mg (granule cu invelis entero-solubil).

Actiune farmacodinamica

Abolirea secretiei bazale si stimulate de suc gastric, independent de orice stimuli, prin inhibitia selectiva a pompei protonice a celulei parietale gastrice. Nu are efecte asupra secretiei de pepsina. Vindeca semnificativ mai repede ulcerul gastro-duodenal decat inhibitorii receptorilor H2. Omeprazol-ul este eficient chiar si la pacientii care nu raspund la tratamentul cu inhibitori ai receptorilor H2.

Actiune farmacocinetica

Absorbtia depinde de conditionare si de doza, fiind rapida dupa eliberarea din capsulele enterosolubile (CE). Biodisponibilitatea creste la doze mai inalte si la o terapie prelungita. Legarea de proteinele plasmatice este de 95-96%. Metabolizarea este rapida si completa in ficat. Eliminarea se face prin urina in proportie de peste 80%. Afectiunile hepatice perturba metabolizarea si cresc biodisponibilitatea. Administrarea odata cu alimentele intarzie absorbtia.

Dozarea

Ulcer gastric: 20 mg o data pe zi, timp de 8 saptamani. In cazuri severe doza creste la 40 mg zilnic. Esofagita de reflux: 20 mg o data pe zi, timp de 4 saptamani. Cazuri rebele: 40 mg o data pe zi. Ulcer duodenal: 20 mg o data pe zi, timp de 4 saptamani. Sindromul Zollinger-Ellison: 60 mg o data pe zi. Terapia de intretinere: 20-120 mg adaptat reactiei la medicament. Dozele peste 80 mg vor fi divizate in doua prize.

Forma de prezentare

Cutie a 3 x 10 capsule.

Indicatii

Ulcer duodenal si gastric, reflux sau esofagita ulcerata, sindromul Zollinger-Ellison, ulcer indus de antiinflamatoarele nesteroidiene.

Contraindicatii

Hipersensibiltate la Omeprazol.

Reactii adverse

Este in general bine tolerat, fara reactii evidente. Efectele sale adverse sunt slabe. Ele sunt rare chiar si la persoanele varstnice.

OMEZ, capsule

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.