Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect CLORHIDRAT DE PROCAINA, fiole

Detalii prospect CLORHIDRAT DE PROCAINA, fiole

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CLORHIDRAT DE PROCAINA, fiole au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

N01BA - DERIVATI DE ACID SALICILIC SI COMBINATII

Mod de administrare

Anestezie locala cu solutie 0,5%, 20-40 ml pentru infiltratii, solutie 1%, 10-20 ml pentru blocarea nervilor, solutie 8%, 1-2 ml pentru rahianestezie; pentru actiunile sistemice se injecteaza intravenos lent cu prudenta, 5 ml din solutia 1%. Dozele maxime prevazute de Farmacopeea Romana in injectarea subcutanata sunt de 200 mg o data si 600 mg in 24 ore.

Interactiuni medicamentoase

Procaina micsoreaza eficacitatea sulfamidelor antibacteriene (nu se asociaza); nu se administreaza simultan cu neostigmina sau suxametoniu crescand riscul reactiilor toxice (datorita inhibarii procesului de bioinactivare).

Supradozare

Provoaca bradicardie, stare confuziva, convulsii, colaps, sincopa, stop respirator.

Compozitie

Fiole continand clorhidrat de procaina 1%: 0,20 g, apa distilata pana la 20 ml; fiole continand clorhidrat de procaina 4%: 0,08 g, apa distilata pana la 2 ml.

Forma de prezentare

Cutii cu 50 fiole de 20 ml solutie 1%. Cutii cu 10 fiole de 2 ml solutie 4%. Cutii cu 100 fiole de 2 ml solutie 4%.

Indicatii

Pentru anestezie locala in vederea interventiilor chirurgicale sau in diferite actiuni dureroase (nevralgii, mialgii, artralgii), pentru suprimarea temporara a controlului nervos al unor organe (infiltratii de splanhnic, ganglion stelat etc.); pentru actiunile sistemice in dureri postoperatorii, cefalee, migrena, boli vasculospastice (claudicatie intermitenta, endarterita obliteranta, boala Raynaud), embolii, spasme viscerale diverse (in injectii intravenoase).

Actiune farmacoterapeutica

Anestezic local cu actiune lenta si de scurta durata - efectul se instaleaza in 15-20 minute si se mentine 45-50 minute pentru anestezia prin infiltratii, 20-45 minute pentru anestezia tronculara, 30-60 minute pentru rahianestezie. Are si actiuni sistemice: analgezica, vasodilatatoare, antispastica (relativ slabe) si trofica generala.

Contraindicatii

Alergie la procaina, sau la alte anestezice cu structura esterica si acid p-aminobenzoic; nu se administreaza la copii sub 3 ani. Folosirea ca anestezic local impune prudenta si doze mici la hipotensivi, insuficienta cardiaca, tulburari de conducere miocardica, la hepatici, epileptici, bolnavi cu alergii medicamentoase, la cei cu boli acute, debilitati, batrani; grija in cazul instilarii in uretra traumatizata, ne trebuind injectata in tesuturile infectate (este putin eficace si favorizeaza infectia). Injectarea intravenoasa este contraindicata in insuficienta cardiaca, tulburarile de conducere grave, hipotensiune, boli hepatice, afectiuni tiroidiene sau alte boli endocrine, ateroscleroza, miastenia grava, sau dupa analgezice morfinice.

Reactii adverse

Uneori reactii alergice: bronhospasm (mai ales la asmatici), eruptii cutanate, edem angioneurotic, rareori edem laringian acut, sau chiar soc anafilactic (investigarea pentru decelarea hipersensibilitatii este obligatorie); ocazional ameteli, varsaturi.

CLORHIDRAT DE PROCAINA, fiole

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.