Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect PIRORHEUM 20, supozitor

Detalii prospect PIRORHEUM 20, supozitor

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul PIRORHEUM 20, supozitor au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

M01AC - OXICAMI

Interactiuni cu alte medicamente

Intrebati-va medicul, in cazul in care folositi permanent alte medicamente cu acest preparat. Medicul dvs. va poate spune daca in aceste conditii pot aparea efecte adverse sau trebuie luate anumite masuri ca de ex.: daca este necesara stabilirea unei alte doze din acest medicament. Urmatoarele interactiuni intre medicamentul de fata si altele trebuie luate in consideratie. Utilizarea concomitenta de Pirorheum 20 cu preparate de litiu poate mari concentratia de litiu in ser. Utilizarea concomitenta cu fenitoina poate de asemenea mari continutul acestuia in sange. Pirorheum 20 poate micsora actiunea preparatelor diuretice si hipotensoare (diuretice si antihipertensive). Folosirea concomitenta de Pirorheum 20 si diuretice cu continut de potasiu poate duce la o marire a concentratiei de potasiu in sange (hiperkaliemie). Utilizarea concomitenta de Pirorheum 20 cu glucocorticoizi sau cu alte antiflogistice nesteroidiene mareste pericolul de producere a hemoragiilor gastrointestinale. Administrarea de Pirorheum 20 impreuna cu metotrexat in decurs de 24 de ore poate duce la marirea concentratiei de metotrexat si accentuarea efectului toxic al acestuia. Un tratament asociat cu acidacetilsalicilic duce la micsorarea concentratiei de piroxicam in ser. In cazul administrarii concomitente de Pirorheum 20 cu anticoagulante cumarinice se poate ajunge la scaderea capacitatii de coagulare a sangelui. Controale corespunzatoare ale statusului de coagulare sunt necesare in faza initiala.

Precautii

Acest medicament poate influenta capacitatea de reactie si in cazul utilizarii conform indicatiei, astfel incat participarea la traficul rutier sau utilizarea masinilor este periclitata. Acest lucru se accentueaza in cazul asocierii cu alcool.

Indicatii terapeutice

Inflamatii si algii la nivelul aparatului locomotor, poliartrita cronica (artrita reumatoida); acutizari ale unor afectiuni degenerative ale articulatiilor (artroze), Morbus Bechterew, sindrom scapulo-humeral, sciatalgii, tendinite, sinovite, criza acuta de guta.

Sarcina si alaptare

Deoarece substanta activa piroxicam poate duce la o inhibare a contractiilor si la o marire a riscului de hemoragie, nu trebuie administrat Pirorheum 20 in ultimele trei luni ale sarcinii. Din experiente pe animale nu au rezultat pana in prezent efecte mutagene. Dar intrucat nu exista destula experienta in administrarea la om, nu trebuie sa se utilizeze Pirorheum 20 in primele 6 luni de sarcina. Acelasi lucru este valabil si pentru perioada de alaptare, deoarece substanta activa trece in cantitati mici in laptele matern.

Mod de administrare

In cazul in care nu exista alte indicatii: doza uzuala zilnica recomandata este de 10-20 mg piroxicam, corespunzator la 1/2 - 1 supozitor de Pirorheum 20. In cazuri deosebit de grave de artrita acuta (inclusiv de crize acute de guta) cat si la dureri acute cauzate de afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale se pot administra in primele doua zile de tratament cate 40 mg de piroxicam corespunzator la 2 supozitoare Pirorheum 20. Doza zilnica sa nu fie depasita caci astfel posibilitatea aparitiei de efecte adverse este marita, fara ca efectul terapeutic sa creasca simtitor. Supozitoarele se introduc preferabil dupa scaun, in pozitie de culcat, cat mai adanc in rect. Durata tratamentului va fi decisa de medicul curant. Medicamentul sa nu fie utilizat dupa termenul de expirare prevazut pe ambalaj. A se pastra medicamentul ferit de copii!

Substanta activa

Piroxicam. Pirorheum 20 contine piroxicam, o substanta activa din grupa asa-numitelor analgezice nesteroidiene (antiinflamatoare si analgezice).

Compozitie

Un supozitor contine 20 mg piroxicam, adeps solidus, parrafinum durum, propylgallat.

Forma de prezentare

Ambalaje originale cu 10, 20 si 50 supozitoare.

Contraindicatii

- informatiile nu sunt disponibile

Reactii adverse

Efectele adverse observate la utilizarea temporara a piroxicamului, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient sunt enumerate mai jos: Pot sa apara tulburari gastrointestinale ca: greata, senzatie de plenitudine, diaree, hemoragii gastrointestinale oculte, care pot duce in timp la anemie. Rareori se poate ajunge la ulcer stomacal sau duodenal, in unele cazuri pot aparea hemoragii si perforatii. In cazul in care apar dureri mai mari in partea superioara a abdomenului si/sau colorare in negru a scaunului, se va anunta imediat medicul. Ocazional apar deregleri nervoase centrale ca dureri de cap, ameteli si oboseala, mai rar se ajunge la tulburari de vedere. Uneori pot sa apara eruptii cutanate. Rar apare un edem alergic (umflare) la fata si la maini. Rareori se semnaleaza sensibilitate a pielii fata de lumina, cu prurit, inrosire si eruptii sub forma de pete sau vezicule. In cazuri rare au fost descrise sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, hemoragii bucale, caderea parului si dereglari ale cresterii unghiilor. Uneori in timpul tratamentului cu piroxicam, s-a remarcat aparitia de Purpura Schonlein-Henoch. Sunt posibile reactii puternice de hipersensibilitate. Ele pot aparea sub forma de edem facial, umflarea limbii, edem laringian cu ingustarea cailor respiratorii, lipsa de aer, agitatie, hipotensiune pana la aparitia de soc. In cazul aparitiei acestor simptome este necesar sa se apeleze la ajutor medical. Ocazional apar cresteri ale valorilor enzimelor hepatice (marirea transaminazelor si a fosfatazei alcaline). Rareori aparea marirea concentratiei acidului uric in sange. In cazuri rare poate aparea hematurie, tulburari renale acute, formare de edeme, in general in partea inferioara a piciorului, care nu reactioneaza la tratament cu diuretice, cat si hipertensiune si efort cardiovascular. Rar s-a observat o anemie aplastica, leucopenie, pancitopenie sau trombocitopenie. (Primele semne pot fi: febra, dureri in gat, rani superficiale in gura, afectiuni gripale, oboseala puternica, hemoragii nazale si cutanate). In acest caz trebuie imediat intrerupt cu acest medicament si luata legatura cu medicul. O automedicatie cu analgezice si antipiretice trebuie evitata. Tabloul sanguin trebuie controlat in mod regulat in cazul unui tratament de durata. Durata hemoragiilor poate fi prelunigta cu piroxicam. Ocazional pot sa apara reactii locale ca iritatii, hemoragii ale mucoasei rectale sau aparitia de algii in momentul defecatiei.

PIRORHEUM 20, supozitor

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.