Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect CYMEVENE, pulbere liofilizata

Detalii prospect CYMEVENE, pulbere liofilizata

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CYMEVENE, pulbere liofilizata au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

J05AB - NUCLEOZIDE

Precautii

Toxicitatea clinica a Cymevene include leucopenia, anemia si trombocitopenia. In studiile preclinice, ganciclovirul produce mutagenicitate, teratogenicitate si carcinogenicitate. El trebuie deci considerat un potential factor teratogen si carcinogen la oameni. Terapia cu Cymevene nu trebuie initiata daca neutrofilia absoluta este < 500 celule/microlitru, sau trombocitele < 25000 celule/microlitru. Neutropenia, anemia si trombocitopenia au fost observate la pacientii tratati cu Cymevene. Daca functia renala este afectata, se recomanda ajustarea dozelor pe baza clearance-ului la creatinina (vezi Doze si administrare). Efecte asupra capacitatii de sofat si manipulare a masinilor: necunoscute.

Sarcina si alaptare

Nu exista studii documentate asupra femeilor insarcinate. Teratogenicitatea a fost observata la animale. Se considera ca Cymevene produce inhibitia temporara sau permanenta a spermatogenezei. Studiile pe animale arata ca poate surveni si suprimarea fertilitatii la femei. Cymevene trebuie folosit in sarcina, doar daca beneficiile potentiale justifica riscurile la fat. Femeile in perioada fertilitatii trebuie sfatuite sa foloseasca contraceptia in timpul tratamentului; barbatii, de asemenea, in timpul si, cel putin 90 zile dupa tratamentul cu Cymevene. Nu se cunoaste daca Cymevene este excretat in laptele uman. Cymevene nu este recomandat mamelor care alapteaza. Intervalul de timp de siguranta, intre ultima doza de Cymevene si lactatie, nu este precizat.

Prezentare farmaceutica

Flacoane continand substanta activa echivalenta a 500 mg ganciclovir si aproximativ 45 mg (2 mEq) sodiu.

Actiune terapeutica

Ganciclovirul este un analog sintetic al guaninei care inhiba replicarea virusurilor herpetice in vitro si in vivo. Virusurile umane sensibile sunt cytomegalo virusul (CMV), herpes simplex virus-1 si-2 (HSV-1 si HSV-2), virusul Ebstein-Barr (EVB) si virusul varicelei zoster (VZV). Activitatea antivirala a ganciclovirului este rezultatul inhibitiei sintezei de ADN, prin: (1) inhibarea competitiva a incorporarii trifosfatului de dezoxiguanosina in ADN, prin ADN-polimeraza si (2) incorporarea trifosfatului de ganciclovir in ADN-ul viral, determinand terminarea, sau rareori, elongarea ADN-ului. Posibilitatea rezistentei virale trebuie luata in considerare la pacientii care au dovedit un raspuns clinic slab sau o excretie virala persistenta in timpul tratamentului.

Mod de administrare

Doze standard: Tratament de inductie: 5 mg/kg corp sub forma de perfuzie i. v. de 1 ora, la 12 ore, timp de 14-21 zile. Tratament de intretinere: 5 mg/kg corp sub forma de perfuzie i. v. de 1 ora, la 24 ore, 7 zile/sapt., sau 6 mg/kg corp/zi, timp de 5 zile /sapt.

Interactiuni

Legarea ganciclovirului de proteinele plasmatice este de 1-2 %, deci interactiunile medicamentoase datorate acestui fapt nu sunt semnificative. Probenecid: Poate creste concentratia serica a ganciclovirului. Zidovudina: Atat zidovudina, cat si Cymevene pot cauza granulocitopenie (neutropenie) si anemie. Monitorizarea este necesara, pentru prevenirea acestora. Didanosina: Ca tratament de inductie: AUC-ul didanosinei creste (70%) ; este necesara monitorizarea efectelor adverse ale didanosinei. Ca tratament de intretinere: AUC-ul didanosinei creste (50%). Imipenim-cilastatin: Convulsiile generalizate au fost semnalate la pacientii care primesc ganciclovir si imipenim-cilastatin. Acestea nu trebuie asociate, decat daca beneficiile explica riscurile. Poate exista si o crestere a toxicitatii in asociere cu alte droguri mielosupresoare sau care dau afectare renala.

Instructiuni speciale de dozare

Pacienti cu tulburari renale: Pentru acestia, doza de Cymevene trebuie modificata conform tabelului de mai jos. Clearance-ul la creatinina se coreleaza cu cretinina serica, conform urmatoarei formule:

Supradozare

Efectele adverse datorate supradozarii Cymevene injectabil includ pancitopenia ireversibila, supresia medulara persistenta, neutropenia reversibila sau granulocitopenia, afectari hepatice, renale sau convulsii. La pacientii care au primit o supradoza de Cymevene, dializa si hidratarea reduc nivelele plasmatice toxice.

Farmacocinetica

Excretia renala a medicamentului nemodificat prin filtrarea glomerurala si secretia tubulara este calea cea mai importanta de eliminare a Cymevene, si, la pacientii cu functie renala normala, mai mult de 90% din Cymevene administrat a fost depistat nemodificat in urina. Hemodializa s-a dovedit a scadea concentratiile plasmatice ale ganciclovirului cu aproximativ 50%.

Indicatii

Doze standard: Tratament de inductie: 5 mg/kg corp, sub forma de perfuzie i. v. pe durata de 1 ora, la 12 ore, timp de 14-21 zile. Tratament de intretinere: 5 mg/kg corp, sub forma de perfuzie i. v. pe durata de 1 ora, la 24 ore, 7 zile/sapt., sau 6 mg/kg corp o data /zi, 5 zile/sapt. Flacoanele de Cymevene sunt indicate pentru prevenirea si tratamentul infectiei cu CMV la pacientii imunocompromisi, atat in etapa severa, ce poate duce la exitus, cat si in caz de pericol de orbire.

Contraindicatii

Cymevene este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la ganciclovir sau aciclovir.

Reactii adverse

Pacientii cu SIDA: Pot surveni urmatoarele efecte secundare, legate de tratamentul cu Cymevene: Hematologice si pe sistemul limfatic: leucopenie, anemie, trombocitopenie. Aparatul digestiv: diaree, greata, anorexie, voma. Corpul ca intreg: astenie, infectie, durere abdominala, cefalee, inflamatie la locul injectarii. Aparatul cardio-vascular: flebita. Pacientii cu transplante: Creatinina serica (>2,5 mg/dl) poate fi crescuta la pacientii tratati cu Cymevene. Neutro penia (< 1000 celule/microlitru) survine sub tratamentul cu Cymevene, mai frecvent la pacientii cu afectare a maduvei. Cefaleea, confuzia si suprainfectiile survin mai des sub tratamentul cu Cymevene. Efecte adverse mai putin frecvente (

CYMEVENE, pulbere liofilizata

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.