Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect CEFAZOLIN "BIOCHEMIE", solutie perfuzabila

Detalii prospect CEFAZOLIN "BIOCHEMIE", solutie perfuzabila

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CEFAZOLIN "BIOCHEMIE", solutie perfuzabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

J01DA - CEFALOSPORINE

Mod de intrebuintare

Medicamentul se administreaza intramuscular si intravenos. Solutiile pentru injectii i.v. sau perfuzii se prepara prin dizolvarea substantei uscate in apa pentru injectii sau o solutie 0,9% Na Cl. Se vor folosi minimum 4 ml solvent pentru fiecare gram de substanta uscata. Intravenos se va injecta o doza de maximum 1 g Cefazolin (administrarea se va face lent). Dozele mai mari se vor administra prin perfuzie (peste 20-30 minute). Pentru prepararea solutiilor pentru perfuzii i.v. se umple flaconul de perfuzie cu solutie de clorura de sodiu 0,9%, se dizolva substanta uscata si se perfuzeaza incet. Injectarea intramusculara se va face intr-o masa musculara mare. Pentru injectiile intramusculare medicamentul se va dizolva intr-o solutie de lidocaina de 0,5%. Se dizolva 500 mg de substanta uscata in 2 ml solvent si 1 g de substanta uscata in 4 ml solvent. Se vor folosi numai solutii clare, preparate extemporaneu, din care se va preleva o singura data.

Sarcina si alaptare

Nu a fost stabilita inca siguranta tratamentului cu cefazolin in timpul sarcinii. Medicamentul traverseaza bariera placentara; cantitati minore sunt prezente in laptele matern. Daca administrarea cefazolinului e necesara in timpul sarcinii, trebuie cantarit foarte bine raportul risc-beneficiu. Mamele ce alapteaza trebuie sa intrerupa alaptarea in timpul tratamentului cu cefazolin.

Atentionari si precautii la utilizare

La pacientii cu functii renale reduse, marimea dozelor cat si intervalul dintre doze se vor adapta la severitatea disfunctiilor renale. Daca functiile renale nu sunt stabile, monitorizarea nivelului seric al cefazolinului va asigura securitatea tratamentului. La pacientii ce prezinta reactii alergice se va opri tratamentul cu cefazolin si se va institui un tratament simptomatic adecvat. Trebuie avut de asemenea in vedere posibilitatea unei alergii incrucisate cu alte cefalosporine sau peniciline. In mod exceptional, coagularea sangelui poate fi afectata in timpul tratamentului cu cefazolin. Pacientii cu risc sunt cei cu factori de risc pentru deficienta de vitamina K sau care afecteaza alte mecanisme ale coagularii (alimentatie parenterala, deficit in dieta, reducerea functiei hepatice si renale, trombocitopenie). Coagularea poate fi de asemenea afectata in prezenta unor boli asociate ce determina sau agraveaza hemoragiile (de ex. hemofilie, ulcer gastric sau duodenal). De aceea acesti pacienti trebuie monitorizati efectuandu-se testul Quick. Daca rezultatele testului sunt scazute, trebuie administrata vitamina K (10 mg/saptamana). Aparitia diareei severe, prelungirea ei ridica suspiciunea dezvoltarii colitei pseudomembranoase determinate de antibiotice. Datorita acestei situatii cu risc vital, tratamentul cu cefazolin trebuie imediat intrerupt si inceput un tratament adecvat (vancomicina oral, 250 mg de 4 ori pe zi). Antiperistalticele sunt contraindicate. Folosirea indelungata a cefazolinului poate determina dezvoltarea organismelor nesusceptibile. Deci pacientii trebuie urmariti in vederea aparitiei potentialelor suprainfectii. Daca acestea apar trebuie instituite masuri adecvate. Pacientii cu eliminari urinare scazute datorita insuficientei renale necesita ajustarea dozei. La pacientii hipertensivi si la cei cu insuficienta cardiaca trebuie luat in considerare continutul sodic al solutiei pentru injectii.

Conditii de pastrare

A se pastra la o temperatura sub 25 grade Celsius, a se proteja de lumina. Stabilitate: Pastrata in conditii corespunzatoare, Cefazolin "Biochemie" isi mentine toate proprietatile pana la data expirarii indicata pe pachet.

Interactiuni

Clearance-ul renal al cefazolinului este redus de catre probenecid. Rezultatele examenelor de laborator pentru determinarea glucozei urinare, in cazul folosirii metodelor cu substante reducatoare, cu solutiile Benedict sau Fehling, sau a comprimatelor Clinitest, pot fi fals pozitive, dar nu si in cazul metodelor enzimatice. Atat testul Coombs direct cat si cel indirect pot fi fals pozitive (ex. la nou-nascuti, in cazul in care mama a primit cefazolin).

Supradozare

Supradozarea poate determina durere, reactii inflamatorii si flebite la locul injectarii. Daca sunt administrate parenteral in doze foarte mari, cefalosporinele pot provoca vertij, parestezii si cefalee. In mod particular la pacientii cu boli renale, supradozarea cefalosporinelor poate induce convulsii. Supradozarea poate fi acompaniata de urmatoarele modificari de laborator: cresterea creatininei, a azotului ureic seric, a enzimelor hepatice si a bilirubinei; pozitivarea testului Coombs; trombocitoza si trombocitopenie, eozinofilie, leucopenie precum si prelungirea timpului de protrombina. Convulsiile necesita eliminarea imediata a medicamentului. Anticonvulsivele pot fi indicate. Trebuie monitorizate atent functiile vitale ale organismului precum si principalii parametrii de laborator. La pacientii cu supradozaj sever care nu au raspuns la alte tratamente, hemodializa combinata cu hemoperfuzie pot fi benefice. Dializa peritoneala e ineficienta.

Farmacocinetica

Cefazolin sodiu se administreaza intravenos sau intramuscular. Dozele intramusculare sunt absorbite rapid de la locul injectarii. Aproximativ 90% din doza aplicata este legata de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 2 ore. Cefazolin nu este metabolizat. Cea mai mare parte a dozei aplicate este filtrata glomerular si este eliminata in urina in forma microbiologic activa. Pe cale biliara se elimina o cantitate minora.

Proprietati

Cefazolin este o cefalosporina semisintetica pentru uz parenteral. Interferand cu sinteza peretelui celular, actiunea sa, asemanatoare cu a tuturor celorlalte antibiotice beta-lactamice, este bactericida. Spectrul sau de actiune acopera Staphylococcus aureus (inclusiv lanturile producatoare de penicilinaza); Staphylococcus epidermidis (stafilococii rezistenti la meticilina sunt rezistenti la cefazolin); grupul de streptococi A beta-hemolitici si alte lanturi streptococice (majoritatea lanturilor enterococice sunt rezistente); Streptococcus (Diplococcus) pneumoniae; E. coli; Proteus mirabilis; specii de Klebsiella; Enterobacter aerogenes; Haemophilus influenzae. Cea mai mare parte a tulpinilor indol-pozitive de Proteus (Proteus vulgaris) precum si Enterobacter cloacae, Morganella morganii, Providencia rettgeri, Serattia, Pseudomonas si Acinetobacter sunt rezistente la cefazolin.

Compozitie

Cefazolin "Biochemie" 0,5 g: 1 flacon contine: Cefazolin ca sare de sodiu 500 mg (echivalentul a aprox. 1 mmol Na). Cefazolin "Biochemie" 1 g: 1 flacon contine: Cefazolin ca sare se sodiu 1 000 mg (echivalentul a aprox. 2 mmol Na). Cefazolin "Biochemie" 2 g: 1 flacon contine: Cefazolin ca sare de sodiu 2 000 mg (echivalentul a aprox. 4 mmol Na). Cefazolin "Biochemie" 2 g: 1 flacon pentru perfuzie contine: Cefazolin ca sare de sodiu 2 000 mg (echivalentul a aprox. 4 mmol Na)

Forma de prezentare

Cefazolin "Biochemie" 0,5 g/1 g/2 g - flacoane si Cefazolin "Biochemie" 2 g - substanta uscata pentru perfuzii: ambalaje pentru spital.

Indicatii

Cefazolin este indicat intr-o serie de infectii cauzate de microorganisme sensibile la cefazolin. Acestea includ: Infectii ale tractului respirator ca: bronsita si pneumonia. Infectii ale tractului urogenital ca: pielonefrita, cistita, uretrita si prostatita. Infectii ale pielii si tesuturilor moi. Infectii ale tractului biliar. Infectii ale oaselor si articulatiilor. Endocardite. Septicemii. Profilaxie perioperatorie (histerectomie, colecistectomie, operatii pe cord deschis, operatii pe oase si articulatii).

Posologie

Adulti: 500 mg-1 g de cefazolin de 2-3 ori pe zi, in infectii necomplicate; 500 mg-1 g de cefazolin de 3-4 ori pe zi, in infectii moderate si grave si 1-1,5 g de 4 ori pe zi in infectii severe ce pun in pericol viata pacientului. In cazuri foarte rare cefazolin a fost administrat in doze pana la 12 g pe zi. La adultii cu insuficienta renala se va utiliza schema posologica de mai jos:

Contraindicatii

Medicamentul este contraindicat la pacientii alergici la cefazolin sau la alte cefalosporine. Pentru administrarea la copii mici cefazolin nu trebuie dizolvat in solutii de lidocaina. O atentie speciala trebuie acordata la pacientii cu diateze alergice, astm bronsic sau febra fanului. Atentie de asemenea la pacientii cu istoric de boala gastrointestinala (colita).

Reactii adverse

Reactii de hipersensibilitate: Cefazolin poate determina reactii alergice. Au fost descrise febra indusa medicamentos, eritemul pielii cu senzatie de arsura (rush cutanat), cresterea permeabilitatii vaselor sanguine (edem angioneurotic), prurit vulvar, sindrom Lyell si Steven-Johnson, urticarie, eozinofilie, nefrita alergica si reactii anafilactice. Socul anafilactic apare extrem de rar. Daca apare, se manifesta in cel mult 30 minute de la administrare si necesita terapia de urgenta. Sange: In timpul tratamentului cu cefazolin ocazional hemograma poate arata neutropenie, leucopenie, trombocitopenie, trombocitemie si pozitivarea testului Coombs direct si indirect. Au fost descrise sporadic cazuri de hipoprotrombinemie reversibile la administrarea de vitamina K. Rinichi: Nivelele azotului ureic sanguin pot creste tranzitoriu in timpul tratamentului cu cefazolin. Ficat: Rar pot fi temporar crescute nivelele SGOT, SGPT si ale fosfatazei alcaline. Ca si in cazul penicilinelor si a altor cefalosporine a fost descris in cateva cazuri un icter tranzitor de tip hepatic sau colestatic. Tract gastrointestinal: Simptomele gastrointestinale asociate administrarii de cefazolin pot include anorexie, diaree, greturi si varsaturi. Rar pot aparea candidoze si enterocolite pseudomembranoase. Reactii locale: Injectiile intramusculare pot fi dureroase si pot provoca indurari ale tesutului la locul injectarii. Dupa injectarea intravenoasa, la cativa pacienti s-a observat aparitia de flebite. Alte reactii nedorite: La pacientii cu insuficienta renala, supradozarea sau acumularea medicamentului poate cauza neurotoxicitate. In acest context au fost raportate crize convulsive, convulsii tonice si clonice, voma si tahicardie. Hemodializa elimina medicamentul. Alte reactii adverse includ pruritul anal si genital, candidoza genitala si vaginala.

Incompatibilitati

Cefazolin e incompatibil cu aminoglicozide, amobarbital sodic, acid ascorbic, bleomicin sulfat, glucoheptonat de calciu, hidroclorat de cimetidina, colistin methane sulfonat sodic, glucoheptonat de eritromicina, pentobarbital sodic, polimixin B sulfat, tetracicline.

CEFAZOLIN "BIOCHEMIE", solutie perfuzabila

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.