Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect CEPHALEXIN - CEPHALIN, capsule

Detalii prospect CEPHALEXIN - CEPHALIN, capsule

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CEPHALEXIN - CEPHALIN, capsule au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

J01DA - CEFALOSPORINE

Sarcina si alaptare

Cefalexina se va administra doar in caz de stricta necesitate.

Mod de administrare

Adulti: 1- 2 g/zi (in infectii grave pana la 4g/zi), impartita in 3 prize. In infectiile urinare, doza zilnica poate fi administrata in 2 prize egale. In cazul infectiilor cu streptococul beta-hemolitic, tratamentul va dura cel putin 10 zile. Penicilinele G si V raman antibioticele de electie pentru eradicarea acestui germen si pentru prevenirea recaderilor. Tratamentul gonoreei: barbati: 1 doza unica de 3 g cefalexina + 1 g probenecid; femei: 1 doza unica de 2 g cefalexina + 0,5 g probenecid. Copii: 25-50 mg/kg corp/zi (in infectii grave, pana la 100 mg/kg corp/zi), divizate in 3 prize. Doza maxima pe 24 de ore este de 4 g. La copiii mai mari de 2 ani, in infectiile cailor respiratorii, ale cailor urinare si ale tesuturilor moi, doza zilnica poate fi administrata in 2 prize. In insuficienta renala posologia va fi adaptata in functie de clearance-ul creatininic:

Precautii particulare

Se va administra cu precautie la bolnavii cu antecedente de astm, diateza alergica sau colita.Tratamentul se va opri la aparitia manifestarilor alergice, a diareei sau a colitei pseudomembranoase. Ca si in cazul celorlalte cefalosporine este posibila pozitivarea testului Coombs, fara hemoliza asociata. Se pot obtine valori false la determinarea glucozuriei (Benedict, Fehling, dar nu si pentru metoda glucozo-oxidazei). Poate sa interfereze dozarea creatininei cu picrati alcalini.

Conditii de pastrare

La temperatura ambianta, ferit de lumina si umezeala.

Interactiuni

Se va supraveghea functia renala in cazul asocierii cu furosemid, acid etacrinic sau bumetanid. Administrarea concomitenta a unor antiagregante plachetare va creste riscul unei hipoprotrombinemii. Se va evita asocierea cu antibiotice bacteriostatice, acestea din urma putand interfera actiunea bactericida a cefalosporinelor.

Supradozare

: Concentratiile serice pot fi reduse prin dializa peritoneala sau hemodializa.

Farmacocinetica

Administrata oral, cefalexina este rapid absorbita la nivelul duodenului. Absorbtia este incetinita dar nu si diminuata de prezenta alimentelor in stomac. Dupa administrarea orala de 250 mg, 500 mg si 1g, maximele concentratiilor serice obtinute dupa o ora variaza intre 8-10 mcg/ml, 18-20 mcg/ml, respectiv 32-40 mcg/ml. Administrarea concomitenta a probenecidului intarzie eliminarea cefalexinei si creste nivelul seric al acesteia cu 50 pana la 100%. Timpul de injumatatire biologica este de aproximativ 1 ora, dar este mult mai mare la nou-nascut. Legarea de proteinele plasmatice este slaba: 10-25%. Difuzia si distributia tisulara sunt foarte bune, regasindu-se in plamani, ficat, inima si mai ales in rinichi. Nu difuzeaza decat intr-o masura foarte mica in lichidul cefalorahidian.Traverseaza bariera placentara si este excretata in cantitati mici in laptele matern. Cefalexina nu este metabolizata; este excretata de rinichi prin filtrare glomerulara si secretie tubulara sub forma activa (80-100% in 24 de ore).

Proprietati

Cefalexina este un antibiotic bactericid din clasa cefalosporinelor din prima generatie. Acestea sunt mai putin active decat penicilinele G si V asupra microorganismelor gramnegative, dar tulpinile de Staphylococcus aureus penicilinazo-secretoare sunt mai sensibile la cefalexina. Cefalosporinele au actiune bactericida, actionand prin impiedicarea formarii legaturilor transversale la nivelul polimerului peptidoglicanic din structura peretelui celular bacterian prin acilarea unor transpeptidaze. Actiunea depinde de abilitatea de legare de proteinele din membrana citoplasmatica. Bacteriile care se divid rapid sunt mai susceptibile la actiunea cefalosporinelor. Rezistenta la cefalexina este mediata plasmidic sau cromozomial prin sinteza unor beta-lactamaze, dar se poate datora si scaderii permeabilitatii membranare la gramnegativi.

Compozitie

Cephalexin: cefalexina monohidrat echivalent cu 250 mg cefalexina anhidra/capsula. Cephalin: cefalexina monohidrat echivalent cu 500 mg cefalexina anhidra/capsula.

Forma de prezentare

Blistere a cate 12 capsule. Cutie plianta cu un blister.

Indicatii

Infectii datorate unor germeni sensibili la cefalexina: infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, ale cailor genitourinare (inclusiv gonoree), ale pielii sI tesuturilor moi, infectii ale tesutului osos.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la peniciline, penicilamina sau cefalosporine. Se va lua in considerare raportul risc/beneficiu in cazul unor tulburari digestive: colita ulcerativa, enterite, colite datorate antibioterapiei.

Reactii adverse

In mod exceptional s-au semnalat reactii anafilactice. Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree. Eruptii maculo-papulare, rash cutanat. Foarte rar s-au observat aparitia unor leucopenii reversibile, neutropenii reversibile, trombocitopenii sau cresterea tranzitorie a transaminazelor si a fosfatazelor. Utilizarea prelungita poate duce la suprainfectii cu germeni rezistenti (candidoze) sau la aparitia colitei pseudomembranoase.

CEPHALEXIN - CEPHALIN, capsule

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.