Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect KEFADIM, pulbere

Detalii prospect KEFADIM, pulbere

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul KEFADIM, pulbere au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

J01DA - CEFALOSPORINE

Proprietati farmacodinamice

Ceftazidim este o cefalosporina semisintetica cu spectru larg de actiune. Actiunea antimicrobiana a ceftazidim consta in inhibarea sintezei peretelui celular. Un numar mare de bacterii gramnegative sunt sensibile la actiunea ceftazidim, inclusiv cele rezistente la gentamicina si alte aminoglicozide. Ceftazidim este foarte rezistent la actiunea beta-lactamazelor produse de bacteriile grampozitive si gramnegative cu importanta clinica, fiind de asemenea activ impotriva multor tulpini rezistente la ampicilina si alte cefalosporine. Ceftazidim are o activitate intrinseca crescuta "in vitro" si isi manifesta eficacitatea in limitele CMI pentru majoritatea claselor bacteriene cu modificari minime ale CMI dependente de gradul infestarii. Ceftazidim este activ in vitro impotriva urmatoarelor bacterii: gramnegative: Pseudomonas spp. (inclusiv Pseudomonas aeruginosa), Klebsiella spp. (inclusiv Klebsiella pneumoniae), Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Morganella morganii, Providentia spp. (inclusiv Providentia rettgeri), Escherichia coli, Enterobacter spp., Citrobacter spp., Serratia spp. Salmonella spp., Shigella spp., Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente), Haemophilus parainfluenzae (inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente); gram-pozitive: Staphylococcus aureus (tulpinile meticilin-sensibile), Staphylococcus epidermidis (tulpinile meticilin-sensibile), Streptococcus pyogenes, Streptococcus de grup B, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus spp. Tulpini anaerobe: Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp., Streptococcus spp., Clostridium perfringens, Bacteroides spp. (multe tulpini de Bacteroides fragilis sunt rezistente). Ceftazidim nu este activ in vitro impotriva stafilococilor meticilino-rezistenti, Enterococcus faecalis si multi alti enterococi, Listeria monocitogenes, Campylobacter spiralis sau Clostridium difficile. In vitro, administrarea combinata a ceftazidim si aminoglicozidelor are cel putin un efect aditiv, iar in cazul unor tulpini au demonstrat un efect sinergic. Aceasta proprietate poate deveni importanta in tratamentul pacientilor cu neutropenie febrila.

Proprietati farmacocinetice

Ceftazidim administrat parenteral atinge nivele serice crescute care se mentin o perioada mai lunga de timp. Dupa administrarea intramusculara la un subiect normal, de 500 mg si 1g ceftazidim, nivelul seric maxim, de 17 si respectiv 39 mg/l este atins intr-o ora. Timpul de injumatatire serica este de aproximativ 2 ore. La 5 minute dupa administrarea i.v. a 500 mg sau 1g ceftazidim, nivelurile serice ating valoarea de 45 mg/l respectiv 90 mg/l, iar la 20-30 minute dupa injectarea i.v. a 500 mg, 1 g sau 2 g, nivelul seric este de 42, 69 si respectiv 170 mg/l. Timpul de injumatatire este de aproximativ 1,9 ore. Legarea ceftazidim de proteinele plasmatice se face intr-un procent mai mic de 10%. Ceftazidim se elimina urinar, prin procesul de filtrare glomerulara, in forma activa, nemodificat metabolic. In 24 de ore prin urina se elimina aproximativ 80-90% din doza administrata. Deoarece timpul de injumatatire a ceftazidim este semnificativ crescut in cazurile cu disfunctii renale, dozele vor trebui ajustate corespunzator. Ceftazidim realizeaza concentratii terapeutice in os, inima, bila, saliva, umoarea apoasa, precum si in LCR cand meningele este inflamat. Date preclinice care dovedesc siguranta produsului: Studii experimentale care vizau reproducerea, au fost efectuate pe soareci si sobolani cu doze de 40 de ori mai mari decat cele administrate la om. Aceste studii nu au pus in evidenta vreun efect negativ al ceftazidim asupra fertilitatii sau fetilor. Testul micronucleus la soarece, precum si testul Ames au dat rezultate negative in ceea ce priveste efectele mutagenice ale ceftazidim. Doza letala medie pentru soareci si sobolani la administrarea subcutanata a ceftazidim este de 5,8 pana la 20 mg/kg corp, in timp ce doza letala medie pentru iepuri la administrarea i.v. este mai mare de 2 g/kg corp.

Precautii

Ceftazidim va fi administrat cu precautie pacientilor cu hipersensibilitate de tip I la penicilina si cefalosporine. Ceftazidim, ca si cele mai multe antibiotice cu spectru larg, poate determina aparitia colitei pseudomembranoase.

Indicatii terapeutice

Kefadim este indicat pentru tratamentul infectiilor cauzate de tulpini susceptibile ale unor germeni patogeni, dupa cum urmeaza: Infectii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonie, cauzate de P. aeruginosa si alte Pseudomonas species, H. influenzae (inclusiv tulpini rezistente la ampicilina), Klebsiella spp., Enterobacter spp., Proteus mirabilis, E. coli, Serratia spp., Citrobacter spp., S. pneumoniae si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina). Infectii ale pielii si structurilor acesteia cauzate de P. aeruginosa, Klebsiella spp., E. coli, Proteus species (inclusiv P. mirabilis si Proteus indol pozitiv), Enterobacter spp., Serratia spp., S. aureus (tulpini sensibile la meticilina) si S. piogenes (streptococi beta-hemolitici de grupa A). Infectii ale tractului urinar, complicate si necomplicate, cauzate de P. aeruginosa, Enterobacter spp., Proteus spp. (inclusiv P. mirabilis si Proteus indol pozitiv), Klebsiella spp. si E. coli. Septicemii cauzate de P. aeruginosa, Klebsiella spp., H. influenzae, E. coli, Serratia spp., S. pneumoniae si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina). Infectii osoase si articulare cauzate de P. aeruginosa, Klebsiella spp., Enterobacter spp. si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina). Infectii ginecologice, inclusiv endometrite, celulita pelviana si alte infectii ale tractului genital feminin cauzate de E. coli. Infectii intraabdominale, inclusiv peritonite cauzate de E. coli, Klebsiella spp. si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina), precum si infectii polimicrobiene cauzate de organisme aerobe si anaerobe si Bacteroides spp. (cele mai multe tulpini ale B. fragilis sunt rezistente). Infectii ale sistemului nervos central, inclusiv meningite, cauzate de H. influenzae si Neisseria meningitidis. Kefadim a fost administrat cu succes si intr-un numar limitat de cazuri de meningita cauzata de P. aeruginosa si S. pneumoniae. Kefadim poate fi administrat atat in monoterapie cat si concomitent cu alte antibiotice cum sunt aminoglicozidele, vancomicina si clindamicina, in infectii severe si la pacienti imunodeprimati. Doza depinde de severitatea infectiei si starea pacientului.

Sarcina si alaptare

Categoria B1. Nu a fost stabilita inca influenta ceftazidim asupra sarcinii. Studiile experimentale efectuate pe animale nu au indicat o afectare directa sau indirecta a embrionului sau fatului, a cursului sarcinii sau a dezvoltarii peri- si postnatale. Ceftazidim traverseaza placenta si poate fi determinat in lichidul amniotic. Acest medicament va fi utilizat in sarcina numai cand exista indicatii stricte. Ceftazidim este excretat in laptele matern in concentratii reduse. Administrarea ceftazidim femeilor care alapteaza va fi facuta cu precautie.

Supradozare

Administrarea parenterala a unei doze prea mari de cefalosporine poate cauza aparitia convulsiilor, in special la pacientii cu disfunctie renala. La aparitia convulsiilor, tratamentul trebuie intrerupt si administrata medicatie anticonvulsivanta, daca starea clinica a pacientului o cere. De asemenea trebuie luate in considerare alaturi de masurile generale suportive, hemodializa si hemoperfuzia in cazurile severe de supradozaj. Cu toate acestea, nu exista informatii care sa sustina eficienta terapiei descrise mai sus.

Posologie si mod de administrare

Orarul si dozele zilnice de ceftazidim recomandate: Adulti: Doza zilnica pentru adult este de 1 pana la 6 g/zi administrate fractionat in 2 sau 3 prize, la 12, respectiv 8 ore. Nou-nascuti (0 pana la 4 saptamani): 30 mg/kg corp, i.v., la fiecare 12 ore. Sugari si copii: (1 luna pana la12 ani): 30-50 mg/kg corp, i.v., pana la maximum 6 g/zi, i.v., fractionat la fiecare 8 ore. Dozele mai mari sunt recomandate copiilor cu imunodeficiente, fibroza chistica sau meningita. In cazul pacientilor cu disfunctie renala care au o rata a filtrarii glomerulare (RFG) mai mica de 50 ml/min, se recomanda ca dozele de ceftazidim sa fie reduse, pentru a compensa astfel excretia urinara scazuta a acestuia. Pacientilor suspectati de insuficienta renala li se poate administra o doza initiala de 1g ceftazidim. Dupa determinarea RFG se va putea stabili doza de intretinere pentru fiecare pacient in parte.

Forma farmaceutica

Kefadim se prezinta sub forma unei pulberi uscate sterile. Kefadim contine de asemenea 118 mg carbonat de sodiu/g de ceftazidim activ. Continutul total de sodiu al mixturii este de aproximativ 54 mg (2,3 mEq)/g ceftazidim activ. Solutiile de Kefadim au aspecte mergand de la galben deschis la culoarea chihlimbarului, functie de diluant si concentratie. pH-ul solutiilor proaspat reconstituite variaza intre 5 si 8.

Efecte asupra capacitatii de concentrare si coordonare a miscarilor

Ceftazidim nu afecteaza reflexele necesare conducerii automobilului sau manevrarii altor masini.

Forma de prezentare

Kefadim, flacoane, 1 g; Kefadim, flacoane, 2 g.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la cefalosporine.

Reactii adverse

Ceftazidim este in general bine tolerat, iar incidenta efectelor adverse este redusa. Cele mai frecvente efecte adverse sunt: pruritul, eritemul si febra. Mai putin intalnite sunt flebitele si inflamatia la locul injectiei, diaree, uneori greata, mai rar varsaturi, dureri abdominale, cefalee, ameteli, parestezii, candidoze si vaginite. Foarte rar au fost raportate angioedem si reactii anafilactice. In cursul tratamentului cu ceftazidim testele de laborator au relevat eozinofilii si trombocitoze tranzitorii, precum si o crestere usoara a uneia sau mai multor enzime hepatice: ASAT, ALAT, LDH si fosfataza alcalina. Ca si in cazul celorlalte cefalosporine au fost semnalate ocazional cresteri tranzitorii ale valorilor serice ale ureei, azotului si/sau a creatininei. Foarte rar a fost semnalata prezenta leucopeniei, neutropeniei, agranulocitozei, trombocitopeniei si limfocitozei.

Interactiuni medicamentoase si alte tipuri de interactiuni

Cefalosporinele in doze mari vor fi administrate cu precautie la pacientii care urmeaza in paralel un tratament cu medicamente nefrotoxice, de exemplu: aminoglicozide sau diuretice puternice precum furosemidul, o astfel de combinatie putand afecta in mod negativ functia renala. In cursul tratamentului cu ceftazidim a fost semnalata pozitivarea testului Coombs. Determinarea glucozei urinare in cursul tratamentului cu ceftazidim poate da rezultate fals pozitive atat cu reactivi Benedict sau Fehling cat si cu sulfat de cupru.

Incompatibilitati

Nu amestecati un aminoglicozid si ceftazidim in acelasi recipient. Daca exista indicatii pentru o astfel de terapie combinata, atunci antibioticele vor fi injectate in locuri de electie diferite.

KEFADIM, pulbere

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.