4 sfaturi pentru ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor

Atunci cand apare un atac de migrena, tot ce va doriti este calmarea durerii.

1. Odihniti-va intr-o camera linistita si intunecata

Multe persoane cu migrena raporteaza sensibilitate la lumina si sunet, ceea ce poate inrautati durerile de cap. Potrivit unui studiu publicat in Nature Neuroscience, durerea cauzata de lumina poate fi urmarita pana la un grup de celule de detectare a luminii din ochi, numite celule ganglionare retiniene fotosensibile intrinsec (ipRGCs), care ajuta la mentinerea ciclurilor de somn-veghe si a raspunsului pupilei la lumina.

Expunerea la lumina activeaza celulele ipRGC si celulele care transmit durerea, iar celulele raman activate timp de cateva minute. Cercetatorii sustin ca acest mecanism ar putea fi motivul pentru care durerea de cap se inrautateste la lumina si se amelioreaza la 20-30 de minute dupa ce a fost in intuneric. Mergeti intr-o camera intunecata si linistita si s-ar putea sa puteti dormi. “Nu toate durerile de cap raspund la somn”, dar substantele chimice eliberate in creier in timpul somnului pot ajuta la ameliorarea durerii. De asemenea, daca sunteti sensibil la sunete, blocarea lor ar putea ajuta.

2. Aplicati o compresa calda sau rece pe cap sau pe gat

Puneti o compresa calda sau rece pe frunte sau pe ceafa. Frigul poate avea un efect de amortire, distrage atentia creierului de la migrena. Pentru a va proteja pielea, pastrati o carpa intre piele si o compresa de gheata, iar daca folositi o compresa rece din comert, asigurati-va ca nu exista scurgeri de unde ar putea scapa substante chimice care ar putea sa va afecteze ochii. Unii oameni pot prefera o compresa calda. Caldura poate ajuta la relaxarea muschilor incordati. De asemenea, puteti incerca sa faceti o baie sau un dus cald.

3. Hidratati-va suficient

Aproximativ una din trei persoane cu migrena spune ca deshidratarea este un factor declansator al durerilor de cap. Prin urmare, mentinerea hidratarii intre atacuri poate ajuta la prevenirea unora. Odata ce simtiti ca se apropie o migrena, hidratarea agresiva poate ajuta la scurtarea duratei atacului. Aveti probleme in a bea suficienta apa? Incercati sa aromatizati apa plata cu o felie de lamaie sau de lime sau sa adaugati o cantitate mica de suc de fructe. Cand apa are un gust mai bun, s-ar putea sa beti mai mult.

4. Masati-va tamplele

Masajul va poate ajuta muschii sa se relaxeze si a fost studiat pentru gestionarea durerii pentru mai multe afectiuni, inclusiv pentru durerile de cap. Daca acest lucru va ajuta sau nu depinde de persoana.. Unele persoane care se confrunta cu o migrena pot fi extrem de sensibile la atingere, iar un masaj le poate face sa se simta mai rau. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu alodinie, un simptom destul de comun al migrenei in care oamenii sunt foarte sensibili la atingere si la alti stimuli care nu sunt de obicei durerosi. Potrivit Fundatiei Americane pentru Migrena, alodinia poate face chiar si activitatile normale, cum ar fi periajul parului sau asezarea capului pe perna, sa fie foarte dureroase.