Cum alegem calea spre scaderea in greutate

Cum alegem calea scaderii in greutate

Cum alegem calea spre scaderea in greutate

E clar ca obezitatea si supraponderea sunt probleme tot mai comune in societatea de astazi. E la fel de clar ca in graba spre rezultate de multe ori optam pentru diete ce adeseori nu se sustin pe dovezi stiintifice si de multe ori nu dau nici rezultate.

Pentru ca sanatatea e mai importanta decat dorinta in sine de a scadea in greutate, e bine sa ne punem cateva intrebari inainte de a ne arunca in orice dieta e la moda in momentul respectiv.

Am citit un set de 4 intrebari propuse de clinica Mayo care mi s-au parut foarte pertinente.

1. In ce consta de fapt dieta? Adica – ne ofera aceasta dieta recomandari generale pe care le putem adapta propriilor nevoi sau are reguli stricte, e obligatoriu sa cumparam produse vandute exact de cel care sugereaza dieta sau se bazeaza pe alimente ce pot fi obtinute de oriunde, ofera dieta un plan pentru o alimentatie sanatoasa pe care il putem in mod realist urma o perioada lunga de timp sau e o dieta pe timp scurt?

2. Cine e in spatele dietei? Adica – ce calificare are cel care va propune planul, are el dovezi stiintifice pentru recomandarile pe care le ofera, e de acord dieteticianul sau nutritionistul sa colaboreze cu medicul dvs.?

3. Care sunt riscurile? Adica – planul propus va sustine nevoile nutritionale, se coreleaza planul propus cu problemele dvs de sanatate, daca va sunt propuse suplimente alimentare sunt acestea corecte pt starea dvs de sanatate?

4. Care sunt rezultatele? Adica – ce va promite dieta, va promite o scadere rapida in greutate, va arata poze gen inainte si dupa ce par a fi decupate din reviste, va propune un plan ce va va ajuta sa pastrati scaderea in greutate?

Astfel de intrebari va pot ajuta sa va dati seama daca dieta in cauza poate avea unele deficiente.

Scaderea in greutate poate fi dificila dar, ca sa fie de durata, presupune schimbarea obiceiurilor alimentare deficitare. Asta inseamna ca un plan sanatos ce poate fi sustinut toata viata si care presupune si miscare.

un articol de Dr. Irina Mateies (http://www.facebook.com/DieteticianInCluj)