Ce sunt monocitele si de ce pot sa iasa la analize monocite crescute

Monocitele sunt un tip de celule albe din sange. Celulele albe din sange sunt o parte importanta a sistemului imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor.

Monocitele sunt mai mari decat majoritatea celorlalte tipuri de celule albe din sange si se pot deplasa liber in tot corpul. Odata ce ajung intr-o zona de infectie sau de afectare, se pot transforma in macrofage, care sunt celule capabile sa inghita si sa digere bacteriile si alte substante straine. Monocitele si macrofagele joaca un rol crucial in apararea organismului impotriva infectiilor si a bolilor.

Monocite crescute – Cauze

Un numar mare de monocite, cunoscut si sub numele de monocitoza, poate fi cauzat de mai multe cauze. Unele cauze posibile ale monocitozei includ:

Infectia: O infectie virala sau bacteriana poate determina organismul sa produca mai multe monocite pentru a lupta impotriva infectiei.

Inflamatie: Monocitele pot creste ca raspuns la o inflamatie in organism. Aceasta poate fi cauzata de o varietate de lucruri, cum ar fi leziuni tisulare, tulburari autoimune sau afectiuni cronice, cum ar fi artrita reumatoida.

Anumite medicamente: Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii si interferonul, pot provoca monocitoza.

Cancerul: In unele cazuri, un numar mare de monocite poate fi un semn de cancer, in special cancere de sange, cum ar fi leucemia si limfomul.

Este important de retinut ca un numar mare de monocite nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare si poate fi cauzat de o varietate de lucruri diferite. Daca sunteti ingrijorat de numarul de monocite, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina cauza de baza.