Ce este iodura de potasiu si de ce nu se gaseste in farmacii

ATENTIE: Acest medicament are efecte secundare foarte grave si nu poate fi administrat decat la recomandarea medicului. Nu se ia preventiv!

Ce se trateaza cu iodura de potasiu?

Iodura de potasiu este utilizata pentru a trata tiroida hiperactiva si pentru a proteja glanda tiroida de efectele radiatiilor produse de iodul radioactiv inhalat sau inghitit.

Cine are nevoie de iodura de potasiu?

Se recomanda ca adultii tineri contaminati intern cu iod radioactiv (sau care ar putea fi contaminati intern cu iod radioactiv) sa ia doza recomandata de KI (iodura de potasiu).

Ce alimente furnizeaza iod?

Pestele (cum ar fi codul si tonul), algele marine, crevetii si alte fructe de mare, care sunt in general bogate in iod. Produsele lactate (cum ar fi laptele, iaurtul si branza), sunt surse majore de iod. Sarea iodata, care este usor disponibila. Concentratia disponibila in surse naturale nu este suficienta in caz de expunere la iod radioactiv.

De asemenea iodul care se gaseste in farmacii in acest moment contine o concentratie foarte mica de iodura de potasiu, (0.6 mg). Iodura de potasiu, cea de care speram sa nu avem nevoie, este mult mai concentrata si nu se gaseste in farmacii. Aceea are 65 de mg de iodura de potasiu per tableta.

Efecte secundare ale iodurii de potasiu

  • greata sau varsaturi
  • diaree
  • febra
  • senzatii de arsura in gat si in gura
  • dureri de stomac

Accidentul de la Cernobil si iodura de potasiu

Oamenilor din zonele invecinate exploziei catastrofale li s-a administrat tablete de iodura de potasiu. Aceste tablete au blocat inundarea tiroidei persoanelor aflate in apropierea accidentului cu iod radioactiv.

De ce este interzis să iei preventiv?

Pentru ca pot aparea dereglari foarte grave ale glandei tiroide. In cazul in care se intampla un accident nuclear, se ia o doza foarte mare de iod, pentru a bloca tiroida in a mai retine iod din atmosfera. Asta se intampla in 2 pana la 6 ore de la incident. Iodul radioactiv este doar unul dintre izotopii radioactivi care ne-ar putea afecta in cazul unui incident nuclear si este singurul fata de care ne putem proteja. De restul elementelor radioactive nu ne putem proteja.

De ce nu se gaseste in farmacii iodura de potasiu?

Aparent se pare ca guvernul a rechizitionat tabletele de iodura de potasiu. (informatia nu este verificata)