Consumul excesiv de antibiotice, un pericol real

Acinetobacter baumannii.

Acinetobacter baumannii.

Desi este bine stiut ca consumul de antibiotice excesiv duce la o crestere a rezistentei bacteriilor, abuzul nu s-a diminuat, si ne pune pe toti intr-un pericol real.

In Statele Unite, a aparut primul caz de infectie care rezista la unul dintre cele mai puternice antibiotice cunoscute: colistin. Acest medicament nu este nou, dimpotriva, a fost aprobat prin anii 50 si a fost oprit din cauza toxicitatii lui puternice la sfarsitul anilor 70.
(sursa: https://www.niaid.nih.gov/topics/antimicrobialResistance/Pages/colistin.aspx).

Acest antibiotic, daca ajunge sa fie folosit atunci cand alte antibiotice nu au efect, e avertismentul pentru doctori si pacient de asemenea, ca acesta e sfarsitului drumului, ultima sansa. Primul caz de rezistenta la Colistin a fost semnalat in China, la sfarsitul anilor 2015.

Bacteria din poza acestui post este “Acinetobacter baumannii”, una dintre bacteriile rezistente la majoritatea antibioticelor si care raspunde la tratamentul cu Colistin.

Secventa ADN (gena mcr-1) care da bacteriilor rezistenta la acest tratament, se pare ca se poate se propaga foarte usor intre diferite specii. Acest lucru este extrem de ingrijorator, deoarece pentru anumiti pacienti, nu mai exista solutii de tratament.

Dr Beth Bell, directorul Centrului de Control si Preventie al Bolilor – CDC, incearca sa dea o nota optimista vestilor, subliniind faptul ca inca nu s-a descoperit bacteria care sa fie rezistenta la toate tipurile de antibiotice cunoscute.