Dieta alcalina – mit sau realitate?

Dieta alcalina

Mitul schimbarii ph-ului mi se pare unul dintre cele mai persistente.

Ce as vrea sa fie clar – Este o idee buna sa incorporam multe legume si fructe in dieta noastra? DA. Are asta vreo legatura cu modificarea ph-ului? NU.

Vorbesc zilnic cu pacienti confuzi care ba nu mananca lamai, ba amesteca sucul de la lamaie cu bicarbonat (asta cred ca este una din cele mai amuzante idei si inca incerc sa-mi dau seama ce cred cei care promoveaza ideea asta ca obtin 🤔❓)

Problemele principale cu aceasta dieta sunt:

  1. Premiza este gresita
  2. Gasesti 100 de versiuni ale ei, daca dai un google search.

Am ramas foarte mirata sa vad cum unele versiuni ale dietei considera ca nu ar trebui sa consumam – nici cereale integrale, nici naut, nici nuci sau cacao. Din nou 🤔❓

Avand in vedere ca masurarea ph-ului sangelui este dificila, unii pacienti mi-au spus ca isi masoara ph-ul urinii sau al salivei. Aceste lucruri NU sunt deloc la fel. PH-ul urinar si cel salivar se vor modifica cu alimentatia, dar acest lucru NU se intampla cu sangele.

Pe scurt, NU va chinuiti cu liste de alimente alcaline! Daca nu aveti alte probleme, mancati o dieta cat mai diversificata, bazata in principal pe plante, cu cat mai putine alimente ultraprocesate si nu este cazul sa va bateti capul cu PH-ul!

sursa: Dr. Irina Mateies