Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamatie a membranei care acopera partea alba ochilor si partea interna a pleopelor. Aceasta membrana se cheama conjunctiva. Cand conjunctiva (membrana) este iritata, vasele de sange se dilata si ochiul devine rosu. Conjunctivita poate fi acuta (apare subit) sau cronica (de lunga durata).

Conjunctivita acuta

Cea mai frecventa infectie oculara este conjunctivita acuta si poate fi cauzata de bacterii sau virusi.

a. Conjunctivita bacteriana

Se caracterizeaza prin ochi rosii, eliminarea de secretii purulente, senzatie de nisip in ochi si ocazional, lipirea pleopelor dimineata. Afectiunea poate sa apara la un singur ochi sau la amandoi. In general vederea nu este afectata. La adulti, conjunctivitele sunt determinate de stafilococ sau de streptococ. Daca secretia este abundenta, trebuie sa se suspecteze conjunctivita gonococica. La copiii mici conjunctivitele sunt asociate cu diacriocistita, o infectie si inflamatie a canalului lacrimal determinata in special de stafilococ.

Tratamentul inadecvat sau insuficient al conjunctivitelor poate determina cheratita (afectarea corneei), care poate duce pana la pierderea vederii.

Pentru tratamentul conjunctivitelor bacteriene se administreaza antibiotic local; la copiii mici, acesta trebuie ales cu grija pentru a avea un efect maxim, pentru a nu produce efecte secundare nedorite si pentru a nu crea rezistenta bacteriana. Tratamentul presupune administrarea antibioticului sub forma de colir – ziua si unguent oftalmic in sacul conjunctivial inferior, noaptea ( in ochi sub pleoapa inferioara). Vezi aici cum sa pui picaturi in ochi.

In cele mai multe situatii de conjunctivita la adulti sau copii, tratamentul este initiat fara examenul secretiei conjunctivale. Daca oftalmologul doreste sa se efectuze cultura, se initiaza tratamentul antibiotic si ulterior se modifica, daca e necesar, in urma rezultatului antibiogramei.

b. Conjunctivita virala

Este determinata de obicei de adenovirus. In multe cazuri, apare dupa o infectie a cailor respiratorii superioare, cum este raceala obisnuita. Frecvent boala se transmite prin contactul cu un membru al familiei sau cu al persoana cu ochii afectati. Bolnavul prezinta de obicei inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa, redusa si, in general, vedere buna.

Oftalmologul gaseste semne ale infectiei virale si ganglionii preauriculari mariti (localizati in fata urechii). In unele cazuri, corneea ochiului afectat dezvolta fenomene imune, care pot afecta vederea si dureaza cateva luni pana la vindecare. In general, conjunctivitele dureaza aproximativ trei saptamani.

Tratamentul se reduce la terapie simptomatica.

Conjunctivita cronica

Conjunctivita cronica este o inflamatie a ochiului care poate fi insotita uneori de o infectie. Aceasta este cauzata de diversi alergeni (conjunctivita alergica) sau de factori iritanti din mediu (iritatii oculare) si poate sa dureze saptamani si uneori chiar luni de zile.

a. Conjunctivita alergica

Aproape intotdeauna in conjunctivita alergica este prezenta senzatia de mancarime. Mai apar: secretie filamentoasa, dar redusa, ochi rosu si alte simptome alergice ca rinita (nas infundat, cu secretie apoasa), mancarimi in gat si tuse seaca. Vederea este rar afectata. Diagnosticul este confirmat prin lipsa semnelor de infectie la examinarea oftalmologica.

Tratamentul este in general simptomatic si, in multe cazuri, cronic. Se poate trata cu diverse preparate desensibilizante dar este necesara evitarea cauzei alergiei.

b. Iritatiile oculare

Praful, aerul poluat, fumul, lumina solara puternica, lucrul indelungat in fata monitoarelor de calculator sau anumite substante pot provoca diverse iritatii oculare. Ochii devin rosii cu mancarimi si eventual secretie apoasa. Cel mai important lucru este de a evita factorii iritativi. Lacrimile artificiale sau lubrifiantii oculari pot ajuta la indepartarea factorilor iritativi si la lubrifierea corneei.

Blefaritele

Adesea conjunctivitele sunt insotite de blefarite. Blefarita este o inflamatie a pleopelor, caracterizata prin mancarimi, arsuri, senzatie de corp strain si aparitia de cruste, in special dimineata. Multi pacienti mai prezinta o componenta seboreica (matreata) sau infectioasa (de obicei stafilococica). Tratamentul blefaritei este complex. In afara tratamentului cu antibiotic sau cu combinatii de antibiotic-antiinflamator steroidian, o componenta importanta o reprezinsta curatirea pleoapelor pentru indepartarea scuamelor; aceasta se face cu un sampon special (de ex: Blefaroshampoo), care trebuie folosit timp indelungat (cateva luni) pentru a preveni reaparitia bolii.

Cititi si despre prevenirea conjunctivitelor.