Detectie boli cu transmitere sexuala ce produc infertilitatea

Detectie BTS (ce produc infertilitate) si infectii urinare prin PCR (Polymerase Chain Reaction).

Boli cu transmitere sexuala (BTS) :

A. Chlamidia Trachomatis este o bacterie care determina infectii ale tractului uro-genital si infectii oculare la ambele sexe.

Infectii genitale :

La barbati, reprezinta una din cele mai frecvente infectii transmise pe cale sexuala. Infectia este in general asimptomatica , barbatii infectati fiind rezervor de transmitere al infectiei.

In cazurile simptomatice poate sa apara secretia uretrala purulenta. In cazul persoanelor de peste 35 de ani infectia poate evolua spre epididimita (inflamatia canalului epididimar) sau prostatita (infectia prostatei) .
Este posibil ca epididimita cronica sa determine azoospermie si implicit infertilitate.

La femei, infectia cu Chlamidia trachomatis poate determina cervicite (inflamatii ale cervixului uterin), uretrite (inflamatii ale uretrei). Ambele situatii pot fi asociate cu secretie muco-purulenta.

Femeile care sunt purtatoare asimptomatice de Chlamidia, pe de o parte sunt o sursa de transmitere a infectiei iar pe de alta parte, sunt expuse unei evolutii severe a infectiei.

Evolutiv, infectia cu Chlamidia trachomatis poate inainta catre boala inflamatorie pelvina. Clinic, pacienta prezinta durere in regiunea pelvisului. Boala inflamatorie pelvina afecteaza atat endometrul uterin cat si trompele uterine. Frecvent este necesara interventia chirurgicala.

Infectia cu Chlamidia trachomatis este o cauza de infertilitate sau de avort spontan.

Toate complicatiile de mai sus pot fi evitate printr-un diagnostic rapid si precis al infectiei cu Chlamidia trachomatis.

Diagnosticul infectiei cu Chlamidia se realizeaza printr-o tehnica de biologie moleculara care se numeste PCR. Informatia necesara multiplicarii bacteriei la nivelul organismului este stocata in ADN-ul bacterian Chlamidia trachomatis.

Prin urmare determinarea ADN-ului Chlamidia trachomatis se coreleaza specific cu diagnosticul, cu aprecierea gravitatii infectiei respectiv cu aprecierea raspunsului la tratament.

Acesta tehnica permite multiplicarea inalt specifica a ADN-ului bacterian Chlamidia trachomatis conferind acuratete maxima diagnosticului. Pentru realizarea analizei este necesara recoltarea de 30 ml de urina
recoltata in recipient steril din primul jet sau recoltarea sub supraveghere medicala de secretie vaginala/uretrala (dupa caz) transportata la laborator in mediu special de transport.

B. Mycoplasma hominis

Mycoplasma hominis A este o bacterie care determina la femeie vaginoza bacteriana si mai putin frecvent cervicite (inflamatia cervixului uterin). Poate determina si maladie inflamatorie pelvina.
Mycoplasma hominis poate determina infertilitate la femeie dar acest aspect nu este complet clarificat.

La barbati, rareori determina inflamatia canalului epididimar sau a prostatei. De cele mai multe ori infectia la barbati evolueaza asimptomatic. Nu afecteaza fertilitatea la barbati.

Diagnosticul de biologie moleculara se face tot prin PCR. Aceasta tehnica permite amplificarea inalt specifica a ADN-ului Mycoplasma hominis. Aceasta tehnica diagnostica este superioara diagnosticului microbiologic, ca grad de specificitate.

Probele necesare realizarii analizei sunt urina sau secretia vaginala respectiv uretrala.

Urina se recolteaza in recipiente sterile din primul jet. Secretia vaginala sau uretrala, se recolteaza sub supravegherea medicului specialist si se transporta la laborator in medii speciale de transport.

Specificitatea, respectiv exactitatea diagnosticului sunt similare in cazul ambelor tipuri de probe (urina sau secretie vaginala/uretrala).

C. Candida albicans

Candida face parte dintr-un grup mai larg de microorganisme care pot determina infectii cu localizari variate care se numesc fungi.

Candida albicans este responsabila pentru 80-90% dintre infectiile produse de specia Candida.

Infectiile cu Candida pot avea urmatoarele localizari:

Infectia mucoaselor este cea mai frecventa forma de candidoza superficiala. Discrete plachete albe se dezvolta pe suprafata mucoaselor superficiale, ulterior devenind confluente.

Candidoza orala se caracterizeaza prin aparitia de plachete albicioase pe suprafata mucoasei bucale si la nivelul boltei palatine. Mucoasa de vecinatate poate fi inflamata si sensibila, infectia putandu-se extinde la nivelul limbii. Aceasta forma de infectie cu Candida apare in copilarie, la varste avansate sau la pacientii cu imunitatea compromisa (inclusiv la bolnavii cu SIDA). Infectia dureroasa a limbii poate surveni la persoanele care sunt in tratament cu antibiotic.

Candidoza vaginala se caracterizeaza prin aparitia unei secretii albicioase, urat mirositoare, asociata tipic cu leziuni epiteliale la nivelul vulvei, vaginului si cervixului. Candidoza vaginala este frecventa in special, in cursul sarcinii.

Infectii superficiale ale penisului pot aparea ocazional dupa contactul sexual. Infectiile unghiilor sunt asociate cu imersia frecventa a mainilor in diferite medii si reprezinta o maladie profesionala.
Ea apare la infirmiere, menajere, etc. Candida poate determina si infectii ale urechii externe.

Informatia necesara multiplicarii Candidei in organismul infectat este stocata la nivelul ADN-Candida. Determinarea cu inalta specificitate a acestui ADN confirma sau infirma diagnosticul de infectie cu Candida si ajuta la orientarea corecta a tratamentului.

Probele necesare realizarii analizei sunt:

Specimene de tegument sau unghii, secretie vaginala sau uretrala (recoltate sub supravegherea medicului obstetrician-ginecolog), exudat faringian, raclaj al mucoasei bucale. Aceste probe vor fi transportate la laborator in medii speciale de transport.

D. PCR Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium este o bacterie care poate determina infectii ale tractului uro-genital.

La barbati poate determina prostatite (inflamatii ale prostatei) sau epididimite (inflamatii ale canalului epididimar). Nu afecteaza fertilitatea. Se poate asocia cu senzatia de usturime la urinare.
Cel mai frecvent este asimptomatica.

La femei determina vaginite, endometrite (inflamatii ale uterului), cervicite. Mycoplasma genitalium este implicata in determinarea infertilitatii .

Se transmite prin contact sexual.

Informatia necesara multiplicarii bacteriei in organism este depozitata la nivelul ADN Mycoplasma genitalium. Prin urmare, determinarea specifica a ADN-Mycoplasma genitalium furnizeaza informatii valoroase diagnosticului, aprecierii gradului de infectiozitate si evaluarii raspunsului la tratament.

Pentru realizarea analizei este necesara recoltarea de urina (aprox. 30 ml), in recipient steril din primul jet sau recoltarea sub supravegherea medicului specialist de secretie vaginala/uretrala transportate in mediu special de transport.

E. PCR Ureaplasma parvum/urealyticum

Ureaplasma parvum/urealyticum sunt bacterii care produc infectii ale tractului uro-genital atat la barbati cat si la femei.

La barbati, aceste bacterii pot determina inflamatia epididimului (epididimite) sau inflamatii ale glandei prostatice (prostatite). Infectia poate fi asimptomatica sau pot aparea usturimi la urinare.
Infectia nu afecteaza fertilitatea.

La femei determina vaginoza bacteriana,cervicite (inflamatia cervixului) si inflamatii ale anexelor uterine. Implicarea Ureaplasmei in infertilitate sau nasterea prematura prin avort spontan nu este sigura,
dar nu este exclusa. Prin urmare este indicat ca inainte de sarcina sa se realizeze analize care sa confirme sau sa infirme o infectie cu Ureaplasma: favorizeaza la ambele sexe aparitia de calculi renali.

PCR-ul cantitativ se mai numeste si PCR-Real Time respectiv PCR in timp real.

Pentru realizarea analizei sunt necesare fie urina recoltata in recoltoare sterile de 30ml din primul jet, fie secretie uretrala sau secretie vaginala recoltate de medicul ginecolog si transportate la laborator in mediu special de transport. Specificitatea respectiv siguranta diagnosticului este similara pentru ambele tipuri de probe (urina sau secretie vaginala respectiv uretrala).

sursa: geneticlab.ro