Exercitiul fizic si la ce ne foloseste el

Exercitii fizice

Intotdeauna langa orice dieta gasim si o recomandare de exercitiu fizic, pentru ca sedentarismul nu ne ajuta in stilul de viata sanatos.

Pe scurt, exercitiul fizic scade riscul anumitor boli cronice, ne imbunatateste echilibrul si coordonarea, ne ajuta in lupta cu kg si ne face sa ne simtim mai bine cu noi insine.

Nu am gasit o recomandare specifica pentru romani, dar Departamentul de Sanatate din SUA recomanda 150 de minute de activitate aerobica moderata sau 75 de minute de activitate de intensitate mare, pe saptamana la care se adauga si 2 sedinte de antrenament de forta.

Daca sunteti sedentari de mult, daca sunteti supraponderali si cu anumite probleme de sanatate, vorbiti intai cu medicul despre cat efort puteti face si incepeti o colaborare cu un fizioterapeut. Este bine sa vorbiti cu un antrenor de fitness inainte sa va apucati de treaba, pentru ca exercitiul fizic submaximal sau de anduranta produce efecte diferite celui de intensitate mare.

Pe langa felul cum aratam, exercitiul fizic are ca efect si scaderea riscului pentru anumite boli cum ar fi cele cardiace. Pentru a produce efecte protectoare impotriva bolilor cardiace, exercitiul fizic trebuie sa fie facut cu regularitate si in principal aerob.  Exercitiul fizic combinat cu dieta ajuta in obezitate, prin pastrarea sau cresterea masei musculare.

Exista studii si privind corelatia pozitiva intre exercitiul fizic si densitatea osoasa. S-a observat ca exercitii cum ar fi dansul, sariturile si voleiul ajuta densitatea osoasa la adolescenti. La adulti e mai putin clar tipul de exercitiu ce ajuta cel mai mult densitatea osoasa, dar cu siguranta exercitiul ajuta si la dezvoltarea echilibrului, a masei musculare si prin urmare scade riscul de a cadea si produce fracturi. Exercitiul fizic ne ajuta si in cazul diabetului, prin scaderea glicemiei dar si ajutandu-ne sa ne mentinem greutatea.

Exercitiul fizic joaca un rol important in balanta energetica. Balanta energetica se refera la cantitatea de energie asimilata si cea utilizata. La oameni, energia poate fi utilizata, in mare, in 3 feluri – pentru functiile fiziologice ale corpului in repaus, pentru a digera mancarea si pentru contractiile musculaturii scheletale (adica miscarea, activitatea fizica).

Utilizarea energiei pentru activitatea fizica este componenta pe care o putem influenta cel mai usor. S-a observat ca utilizam mai multa energie nu doar in timpul activitatii fizice, dar si o perioada post exercitiu fizic. Cata energie utilizam in timpul exercitiului depinde de durata si intensitatea exercitiului dar si de masa noastra corporala. De asemenea, nu este foarte clar determinat cat timp dupa exercitiu pastram o rata crescuta a metabolismului, aceasta variind in diferita studii. Dar sunt si studii care sustin ca pe langa actiunea imediata, exercitiul fizic integrat in rutina zilnica, duce la o crestere a metabolismului bazal in timp.

Pe langa efectul asupra energiei, exercitiul fizic aduce si modificari la nivelul fiziologiei corpului, corpul nostru avand o mare capacitate de adaptare.

Alegeti tipul de miscare care va place si incepeti! Spor la treaba!

un articol de Dr. Irina Mateies (http://www.facebook.com/DieteticianInCluj)